Šumivá vína (cava)

Cava je španělské šumivé víno vyrobené tradiční metodou šampanizace. Víno tedy prochází druhotným kvašením přímo v láhvi. Cava se tradičně dělá ze tří katalánských odrůd révy: Xarel.lo - dodává sektu barvu a sílu, Macabeu - dodává jemnost, a Parellada - propůjčuje Cavě vůni. Dále se používají i jiné odrůdy. Proces je následující: k vínu se přidává směs kvasinek, vína a cukru. Víno se uzavře do lahve, která je uložena v chladném sklepu. Následuje pozvolné kvašení min. 9 měsíců. Kvasinky promění cukr na oxid uhličitý. Kromě bublinek vznikají v lahvích také kaly. Lahev se denně pootáčí, aby se kal dostal k jejímu hrdlu. Po druhotném kvašení je hrdlo zmraženo a kal odstaněn. Poté je láhev zakorkána a zajištěna drátěnou pojistkou, aby nedošlo k vytlačení zátky.
Jaroslava Šnejdarová

Pomůže a poradí

Jaroslava Šnejdarová

Odpovědná osoba

+420 777 771 409