Artadi, Izar-Leku, D.O. Bizkaiko Txakolina, Cava, bílé šumivé víno, 0,75l
"To, co ho odlišuje od většiny šumivých vín, je jeho slanost."
Izar-Leku, šumivé víno plné přirozené energie, které po dlouhém zrání v lahvi produkuje víno s velkou aromatickou komplexností a atraktivní výraznou slanou mineralitou.
Tóny citrusů a tropického ovoce se snoubí s jemnějšími náznaky podrostu a divokých aromatických bylin, jako je máta a levandule. V chuti dominují velmi příjemné minerální nuance, které zůstávají na patře ještě dlouho po vypití.






Ocenění: 94 bodů - Robert Parker
Odrůda: Vyrobeno z hroznů původních odrůd Hondarrabi Zuri (50 %) a Hondarribi Beltza (50 %).
Vinice: Izar-Leku, což znamená místo hvězd, pochází z oblasti Gipuzkoa s 60letými odrůdami révy Hondarrabi Zuri a Hondarrabi Beltza, pěstovanými na svazích jílovitých půd s břidlicí a čedičem. Hrozny se sklízejí ručně, v malých 10 kilogramových bednách.
Zrání: Jakmile se sklizeň dostane do vinařství, probíhá studená macerace po dobu 1 nebo 2 dnů, než jsou celé hrozny šetrně vylisovány. Květinový mošt je přemístěn do nerezových tanků, kde fermentuje po dobu asi 10 dnů při kontrolované teplotě 16ºC. Výsledné víno leží 6 měsíců ve stejných tancích spolu s původními kvasinkami, dokud není lahvováno. Vyrábí se tradiční metodou (champenoise) s druhou fermentací v láhvi trvající 30 měsíců.
Lahve zůstávají při nízkých teplotách, mezi 11ºC a 13ºC , což podporuje pomalé kvašení a konečným výsledkem je víno s velmi jemnými bublinkami .
Chuť a aroma: Ve vůni komplexní a výrazné. Tóny citrusů a tropického ovoce se snoubí s jemnějšími náznaky podrostu a divokých aromatických bylin, jako je máta a levandule. V chuti dominují velmi příjemné minerální nuance, které zůstávají na patře ještě dlouho po vypití.
Degustace: Doporučujeme podávat při teplotě mezi 9ºC a 11ºC. Izar Leku Brut se výborně hodí k předkrmům jako je foie-gras, kaviár nebo kachní šunka, stejně jako k hlavním chodům z mořských plodů, bílých ryb, rýže nebo sushi.
Obsah alkoholu: 12,5%
Původ: Španělsko, D.O. Bizkaiko Txakolina
Doplňkové parametry
Kategorie: | Vína a nápoje |
---|---|
Oblast původu: | D.O.P. Bizkaiko Txakolina |
Obsah alkoholu: | 12,5 |
Odrůda: | Hondarrabi Beltza, Hondarrabi Zuri |
Ročník: | 2019 |
Velikost lahve: | 0,75 |
Země původu: | Španělsko |
Buďte první, kdo napíše příspěvek k této položce.
" Skutečná hodnota velkých vín je úzce spjata se zemí a lidmi"
Společnost Bodegas Artadi byla založena v Laguardii v roce 1985 jako "Cooperative Cosecheros Alaves" pod vedením Juana Carlose Lopeze de Lacalle. Bylo to sdružení skupiny pěstitelů, kteří chtěli spolupracovat na podnikatelském projektu založeném na vinařském bohatství oblasti La Rioja Alavesa. Chtěli dokázat, že karbonickou macerací lze získat i skvělá vína, a to se jim podařilo. Historie Artadi je spojena s pamětí a příběhy lidí, kteří pomáhali vinařství založit a vytvořit to, čím je dnes. Založeno na vášni a úctě k půdě a vinicím. Většina vinic je vysazena na vápencovém podloží, což vínům propůjčuje minerální charakter.
Dnes vlastní tři vinařství: Bodegas y Viñedos Artadi v Rioja, Bodegas y Viñedos Artazu v Navarře a Bodegas y Viñedos El Sequé v Alicante.
V posledních letech se ARTADI také začalo více zaměřovat na biodynamické praktiky, minimalizaci chemických zásahů, použití organických hnojiv a přírodní metody ochrany proti chorobám révy.
Sklizeň hroznů je pečlivě naplánována, aby byla zajištěna maximální zralost a kvalita. Po sběru hroznů procházejí přísným výběrem, kde se oddělují poškozené nebo nezralé hrozny. Vinařství používá moderní technologie, ale zachovává tradiční techniku, jako je fermentace v otevřených kvasných nádobách a použití barikových sudů pro zrání vína.
Vína ARTADI mají obvykle skvělý potenciál zrání. Mohou být uložena na několik let a časem se vyvinou do ještě komplexnějších, elegantnějších a sofistikovanějších vín.