Španělská bramborová tortilla

Královna španělské kuchyně je rozhodně tato tortilla z vajec, brambor a neméně důležitou ingrediencí je v ní i olivový olej. Ten totiž nasáknou brambory a jeho chuť prostupuje celým jídlem. Nejlépe si tortillu vychutnáte hned čerstvou z plotny nebo pak při pokojové teplotě. Znovu ji ohřívat lze, ale sami asi usoudíte, že to není úplně ono. Můžete ji servírovat na snídani, svačinu i jako hlavní jídlo. Ve Španělsku se podává i jako jedna z mnoha druhů tapas. Takže až budete přemýšlet, co uzobávat u televize s pivem nebo čím pohostit přátele, vyzkoušejte tuto tortillu a vsaďte se, že se stane vaším novým favoritem a na suché krekry úplně zapomenete.

 

tortila-2

 

Ingredience:
  • 1 kg brambor
  • 8 vajec
  • 1 cibule - nakrájená na proužky
  • hrnek olivového oleje
  • sůl a pepř
  
Postup:
 
Brambory oloupejte a nakrájejte na tenké plátky. Můžete k tomu použít i mandolínu. Ve velké pánvi rozehřejte většinu oleje. Až se dostatečně rozehřeje (okolo plátku brambory se začnou tvořit bublinky), vložte brambory a smažte 20 min. Pokud se brambory začnou trochu rozpadat, nic si z toho nedělejte.
Rozehřejte trochu oleje ve druhé menší pánvi a vložte cibuli. Za občasného míchání karamelizujte cca 25 min.
Vyjměte brambory, nechte okapat od oleje a vysušte položením na papírovou utěrku. Nechte trochu vychladnout. To samé udělejte i s cibulkou.
Všechna vajíčka smíchejte v jedné nádobě a rozšlehejte. Přidejte špetku soli a pepře + vychladlé brambory a cibulku.
Pozor, tento krok je důležitý — směs nechte 15 až 20 min odpočinout.
Rozehřejte na nižší střední plamen pánev s vysokým okrajem. Správná teplota je také klíčem k úspěchu, opravdu nechcete mít pánev příliš horkou.
Vlijte směs a vařte 4 až 6 minut. Plastovou špachtlí zkontrolujte, jestli se vám tortilla nepřilepila k okrajům, položte na pánev talíř a vyklopte na něj tortillu. Následně ji vsuňte druhou stranou zpět do pánve. Nejlépe to jde hbitým a energickým pohybem, nebojte se toho. :)
Vařte 4 až 6 min z druhé strany.
Servírujte.
 
TIP — Pokud obrátíte tortillu, dokud jsou vajíčka uvnitř stále tekutá, získáte šťavnatější verzi. Lze do vajec i vmíchat šlehačku, tortilla pak bude ještě krémovější.