Chřest po španělsku

Chřestová sezóna se blíží a s ní i otázka, jak si tuto zdravou zeleninu připravíte letos. Vyzkoušejte něco nového! Spojení zářivě zeleného chřestu s cherry rajčátky a balsamikovou omáčkou se smaženým česnekem je přesně ten recept, kterým perfektně ozvláštníte víkendový oběd nebo večeři. Je zdravý, chutný a přípravu zvládne každý.

 

chřest03

 

Ingredience: 

  • 1 balení zeleného chřestu
  • 3 až 4 stroužky česneku — nakrájené na plátky
  • 10 cherry rajčat
  • ⅓ hrnku balsamica
  • ½ lžičky uzené papriky
  • ½ hnku vody
  • hrstka nasekané čerstvé plocholisté petržele
  • olivový olej
  • sůl a pepř na dochucení 
 
Postup:
 
Z chřestu odkrojte spodní část. Kde přesně odkrojit poznáte nejlépe tak, že vezmete za konce jeden stonek a zlomíte ho. Tam kde se přirozeně rozpůlí, je místo, které hledáte. Ostatní stonky můžete odhadem odkrojit podle toho.
Připravte si ledovou lázeň. Stačí do velké mísy se studenou vodou vhodit několik kostek ledu.
Na plotně ve velkém hrnci přiveďte k varu vodu a chřest do ní dejte na 3 min vařit. Poté slejte a dejte do ledové lázně.
Na pánvi si na vyšším středním stupni rozehřejte 2 lžíce oleje. V něm opečte do zlatova česnek a odstraňte na talířek pokrytý papírovou utěrkou.
V tom samém oleji začněte opékat cherry rajčátka. Až budou trochu změklá, přidejte balsamico, papriku a vodu. Promíchejte. Omáčku nechte zredukovat a na poslední minutu až dvě přidejte petržel. Ochutnejte a případně dosolte a dopepřete.
Chřest servírujte přelitý omáčkou a zdobený smaženým česnekem.