Jarní bylinkový salát s nakládanými artyčoky, manchegem a citronovou vinaigrette
Slunce začíná vystrkovat své paprsky zpoza mraků, svěží přeháňky zavlažují půdu a všude je víc a víc zeleno. To by se mělo promítnout i na vašem talíři. Na jarní únavu je totiž nejlepším lékem pestrá strava složená ze zeleniny a bylinek, které začínají růst.
Jako první se ze zimy probouzí ředkvičky, saláty všeho druhu, pažitka, ale také pampelišky. Nebojte se těmito žlutými kráskami dozdobit vaši salátovou mísu. Jsou zdravé a narazíte na ně teď všude. Křupavost zeleniny zjemněte nakládanými artyčoky, které jsou krémové jako máslo a naším oblíbeným španělským sýrem Manchego. Dobrou chuť!
Ingredience:
- Hlávkový salát
- Svazek ředkviček
- Hrst čerstvé máty
- Půl hrsti čerstvého kopru
- Půl hrsti čerstvé pažitky
- 2 mrkve, na trzích nyní najdete i žlutou, fialovou či bílou mrkev, nebojte se je vyzkoušet, jsou super
- 325 g nakládaných artyčoků
- 50 g sýra manchego
- Pár květů pampelišek, nasbíraných daleko od silnice nebo jiného znečištění
Ingredience — citronová vinaigrette:
- ¼ hrnku citronové šťávy
- ⅓ hrnku olivového oleje
- lžička soli (ti, kteří to mají rádi trochu pikantní, mohou zvolit chilli sůl)
- lžička dijonské hořčice
- 2 špetky čerstvě namletého černého pepře
Postup — citronová vinaigrette:
Vymačkejte citrony a jejich šťávu smíchejte s ostatními ingrediencemi. Protřepte a servírujte.
Postup:
Zeleninu důkladně omyjte, natrhejte salát a nasekejte nadrobno bylinky. Ředkvičky můžete nakrájet na plátky ručně nebo je nastrouhejte na mandolíně. Můžete také vzít půlku ředkviček a celé je zabalit do alobalu. Tyto kuličky pak můžete péct v troubě cca 10 min. Tato dvojí úprava dodá salátu další rozměr. Mrkev nastrouhejte škrabkou na zeleninu na proužky.
Dejte vše do mísy a zalejte zálivkou.
Promíchejte.
Navrch přidejte artyčoky a nastrouhejte sýr.
Dozdobte pampeliškami.