Recept na typické španělské cukroví - polvorones
Jedním z nejtypičtějších španělských cukroví jsou polvorones. Vůní se podobají perníčkům díky koření, které se používá při pečení, ale jejich textura je značně odlišná. Polvo ve španělštině znamená prach a po nakousnutí se tato delikatesa promění v mandlový prach, který se velmi příjemně rozplývá na jazyku. A my vám přinášíme jednoduchý recept na jejich přípravu.
Počet osob 10 |
Obtížnost 1 |
Příprava 40 min |
Vaření 10 min |
Suroviny
- 160 g pšeničné mouky
- 40 g pražených mandlí
- 80 g vepřového sádla
- 60 g moučkového cukru
- lžička skořice
- špetka soli
Postup:
Troubu si nastavíme na 180 °C a dáme na 15 minut opéct mouku. Když je mouka opečená necháme vychladnout. Mezi tím si nameleme mandle najemno. V míse smícháme mouku, cukr, mandle, skořici, sůl a změklé sádlo. Vše dobře ručně promícháme až vznikne pevné těsto. Zabalíme ho do folie a necháme v lednici půl hodiny odležet. Poté těsto z lednice vyndáme a rozválíme do výšky 1,5 cm. Vykrájíme kolečka, asi 28 kousků, a skládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme 10 minut v troubě předehřáté na 210 °C. Po vyndání z trouby necháme vychladnou a na závěr polvorones pocukrujeme.
Nestíháte péct? Polvorones seženete u nás.
A rovnou můžete zkusit i další španělské cukroví - turrón.