Pečený květák s omáčkou
Katalánská omáčka romesco je jedna z nejuniverzánějších španělských omáček. Výborná je jak teplá, jak studená, skvěle doplní ryby, různé druhy masa i zeleniny. My jsme ji v našem receptu doplnili o pečený květák, který překvapí i nejzarytější odpůrce!
Počet osob 2 |
Obtížnost 1 |
Příprava 5 min |
Vaření 40 min |
Suroviny
Na pečený květák:
- 1 celý květák
- 2 1/2 šálku suchého bílého vína
- 1/3 šálku olivového oleje (doporučujeme Cosecha, Melgarejo)
- 1/4 šálku soli
- 3 lžíce čerstvé citronové šťávy
- 2 lžíce nesoleného másla (nebo olivového oleje)
- 1 lžíce drcených chilli vloček
- 1 lžíce cukru
- 1 bobkový list
- 8 šálků vody
Na omáčku romesco:
- 2 velké červené papriky - pečené až vzniknou černé “puchýře”
- 1 stroužek česneku
- 1/2 šálku lískových ořechů, opražených
- 1 malé zralé rajče
- 2 lžíce nasekané plocholisté petrželky
- 2 lžíce sherry octa (doporučujeme PX Chef Special, Toro Albalá)
- 1 lžička uzené papriky
- 1/4 lžičky pepře
- 1/2 šálku extra panenského olivového oleje
- 1 lžička soli
Předehřejte troubu na 250°C.
Ve velkém hrnci přiveďte vše kromě květáku k varu. Přidejte květák, snižte teplotu a vařte, dokud se nůž snadno nezasune do středu, obvykle to trvá 15–20 minut. Pokud květák není zcela ponořený, měli byste jej otočit jednou v polovině vaření.
Květák přesuneme na plech a pečeme ve vyhřáté troubě 30-40 minut dokud nezhnědne celý.
Vše na omáčku romesco dejte do mixéru a rozmixujte. Nám chutná nejlépe při pokojové teplotě.