3 party občerstvení ze sýru Manchego od začátečníka až po fanouška haute cuisine

Manchego si vás získá svou plnou, intenzivní chutí, která je v závěru lehce slaná. Je to výrazný sýr, proto je dobré se zamyslet nad tím, s čím ho budete kombinovat. My jsme pro vás připravili 3 party recepty, které nezaberou moc času na přípravu, ale rozhodně oslní. Vyberte si ten, který nejvíce sedne stylu vaší oslavy a vašim chuťovým buňkám.
 
Pincho s Manchegem a jablkem
 

Pincho je název pro tapas servírované na plátku chleba. Vlastně jde o takovou španělskou verzi chlebíčků, ideální na různé oslavy a sešlosti. Navršte na něj nejmladší z Manchego — Semicurado, které krásně doplní čerstvost zeleného jablka. Mandle dodají trochu hořkosladké chuti, špetka čerstvě namletého pepře vše probudí a malé množství medu nebo jiného podobného sladidla, jako je například čekankový nebo agávový sirup, dotáhne tento pokrm k dokonalosti. Bagetu doporučujeme opéct, pokud budete konzumovat hned, ale pokud víte, že si hosté s jezením dají načas, opékat nemusíte, aby vám bageta neztvrdla.
 
chlebicky-s-jabkama-650
 
 
Ingredience:
  • 1 bageta
  • 100g Manchego Semicurado
  • 2 zelená jablka
  • 25g mandle plátky
  • Med, čekankový či agávový sirup
  • Pepř 

Postup:
 
Nakrájíme diagonálně bagetu, potřeme ji olivovým olejem a opečeme do křupava.
Nakrájíme Manchego, jablka a navršíme je na plátek bagety spolu se zbytkem ingrediencí a nakonec zakápneme medem nebo sirupem.
 

Nakládané manchego s citronovou kůrou 

Chcete mít originální občerstvení, o kterém se bude ještě dlouho mluvit? Nebojte se vzít jednu ingredienci a přeměnit ji na skutečnou delikatesu tím, že ji necháte marinovat v kvalitním olivovém oleji s pár lahodnými přísadami, jako jsou česnek, tymián a rozmarýn. Pro extra twist doporučujeme přidat citronovou kůru. Acidita pomůže s procesem marinování sýru a dodá svěžest.
 
nakladane-manchego-650
 
 
Ingredience:
  • 1 citron — šťáva a plátky kůry (nejlepší je použít klasickou škrabku na brambory)
  • 3 stroužky česneku, nadrobno nakrájený
  • 200 g Manchego Anjejo, nalámaný na menší kousky
  • 3 stonky tymiánu
  • 1 stonek rozmarýnu
  • ¼ hrnku olivového oleje
  • Chilli vločky (pokud máte rádi pálivé)
  • Sůl a pepř

Postup:
 
Do uzavíratelné nádoby vložíme česnek, bylinky, koření, rozlámaný sýr a vše zalejeme olivovým olejem. Zavřeme pevně víčko a otočíme párkrát vzhůru nohama a zpátky, aby se vše dobře promíchalo.
 
Necháme minimálně pár hodin, ideálně přes noc v ledničce, aby měly všechny chutě čas se smísit. V ledničce vám takto upravený sýr vydrží týden až dva.
 

Olej na namáčení chleba
 
Říká se, že když máte dostatečně kvalitní olivový olej, je nejlepší si ho vychutnat jen samotný s kouskem opečeného chleba. Existuje však ale ještě něco trochu lepšího. Stačí olej doplnit pár voňavými ingrediencemi, jejichž aroma a chuť do sebe olej krásně přijme. Vy si tak můžete vychutnat olej ochucený přesně podle vašich preferencí. Hodí se opravdu všechny bylinky a výborné je také přidat pár „ostrůvků“ balzamika.
 
bread-dip-velky-650
 
 
Ingredience:
  • ¼ hnku olivového oleje
  • 2 stroužky česneku
  • ½ balení plocholisté petržele
  • 2 lžičky rozmarýnu
  • ½ lžičky chilli
  • 50 g Manchego Curado
  • Balsamico na zakápnutí
  • Sůl a pepř na dochucení
 

Postup:
 
Nasekané bylinky naaranžujeme na plochý talíř. Ty jsou pro tento typ servírování oleje vhodnější, protože se ingredience budou dát snadněji nabrat, než abyste je museli lovit na dně misky. Z nastrouhaného česneku můžeme vytvořit kuličky a dekoračně je umístit. Vše pak zaplavíme olivovým olejem a zakápneme balzamikem. Navrch nastrouháme najemno Manchego a podáváme s opečenou bagetu.