Masové kuličky s manchegovou bramborovou kaší a chimichurri
Kdo by nemiloval bramborovou kaši. Ideální podzimní příloha vás zahřeje a sýr Manchego ji udělá extra krémovou. Doplňte masovými kuličkami, které vám dají důležitou dávku proteinu a chimichurri připravíte za minutku. Je to opravdu jednoduché. K přípravě této původně argentinské omáčky stačí rozmixovat bylinky, hlavně petržel, a olivový olej. Dohromady tvoří ideální večeři, která zasytí a potěší.
Počet osob 4 |
Obtížnost 2 |
Příprava 15 min |
Vaření 40 min |
Suroviny
CHIMICHURRI:
- 1 šálek čerstvé petrželky
- 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
- 1 lžička sušeného oregana
- 1 lžíce červeného vinného octa
- ¼ lžičky chilli vloček
- ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
- Sůl a pepř na dochucení
MASOVÉ KULIČKY:
- 1 šálek strouhanky
- ¼ šálku plnotučného mléka
- ½ střední cibule, nastrouhané nebo velmi jemně nakrájené
- 2 stroužky česneku, prolisované nebo nastrouhané
- 2 lžíce petrželky, nasekané
- 1 lžíce kečupu
- 1 lžička cukru
- 1 lžička uzené papriky
- ½ šálku nastrouhaného sýra Manchego
- 1 velké vejce
- Sůl a pepř
- 450 g mletého jehněčího nebo hovězího
BRAMBOROVÁ KAŠE S MANCHEGEM:
- 1 kg brambor, oloupaných
- 1 šálek strouhaného sýra Manchego
- 1 šálek plnotučného mléka
- 5 lžic nesoleného másla, změklého
- 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
- 1 větvička čerstvého oregana nebo špetka sušeného
Chimichurri:
Smíchejte všechny ingredience kromě oleje v mixéru a pulzujte, dokud není vše jemně nasekané.
Znovu začněte mixovat a postupně přilejte olivový olej. Dochuťte podle chuti solí a pepřem.
Masové kuličky:
Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte všechny ingredience kromě vejce a masa. Přidejte vejce a promíchejte.
Nakonec vmíchejte maso. Vytvarujte kuličky a pečte je 20–25 minut
Bramborová kaše s Manchegem:
Oloupané brambory vložte do dostatečného množství vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut.
V kastrolu smíchejte mléko spolu s rozmarýnem a oreganem. Ohřívejte na malém plameni 7-10 min. Rozmačkejte brambory a postupně přidejte teplé mléko, máslo a pak postupně vmíchejte nastrouhané Manchego. Nechejte kaši maličko vychladnout, než budete vmíchávat sýr. Rozhodně by neměla být vařící nebo se vám sýr “srazí” a kaše nebude krémová. Dochuťte solí a pepřem