Fazolová polévka z restaurace El Bulli s petrželovou picadou
Recept pochází z restaurace El Bulli, která byla ve své době proslulá tím, že se rok co rok držela na předních příčkách žebříčku 50 nejlepších světových restaurací. Ale nebojte se! Nejedná se o komplexní michelinský pokrm. Je to jednoduchá polévka z kuchařky The Family Meal, kterou vydal šéfkuchař El Bulli Farrán Adria pro každého domácího nadšence do gastronomie. Jako všechny z receptů je jednoduchá na přípravu, ale oslní!
Počet osob 4 |
Obtížnost 2 |
Vaření 40 min |
Suroviny
Polévka:
- 1 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- 1/2 velké cibule nakrájené najemno
- 1/4 lžičky čerstvého tymiánu, nasekaného (nebo 1/8 lžičky sušeného)
- 1/4 lžičky čerstvého rozmarýnu, nasekaného (nebo 1/8 lžičky sušeného)
- 1 bobkový list, čerstvý (nebo 1/2 sušeného)
- 1/3 šálku rajčatové passaty
- 660g bílých fazolí El Navarrico, okapaných
- 1,5 šálku zeleninového vývaru
- 1 konzerva slávek v sidře, Agromar
Picada:
- 1 šálek čerstvé petrželové natě, nahrubo nasekané
- 1 stroužek česneku, nahrubo nasekaný
- 2 lžíce extra panenského olivového oleje
- 1/4 hrnku celých lískových ořechů, bez slupky (lez použít i mandle)
- 1/2 lžičky soli
Ve velkém hrnci rozehřejte olej na střední teplotu. Přidejte česnek, cibuli, bylinky a vařte za pravidelného míchání 8 minut, dokud cibule není zlatohnědá.
Přidejte rajčatovou passatu a vařte na mírném ohni dalších 8 minut, dokud se rajčata neztmavnou a nezhoustnou. Na tomto kroku nešetřete časem, je klíčový!
Vmíchejte fazole a poté zeleninový vývar. Nastavte teplotu tak, aby vše jemně bublalo a vařte 15 minut bez poklice.
Vyjměte 2/3 šálku (150 ml) polévky, rozmixujte do hladka a poté vmíchejte zpět do polévky, aby se vývar zahustil.
Na posledních 5 min přidejte slávky bez nálevu.
Těsně před podáváním přidejte 2 polévkové lžíce picady.
Picada:
Předehřejte malou pánev na střední teplotu. Přidejte lískové ořechy a často s pánví hýbejte, dokud nebudou hezky opečené.
Přidejte rajčatovou passatu a vařte na mírném ohni dalších 8 minut, dokud se rajčata neztmavnou a nezhoustnou. Na tomto kroku nešetřete časem, je klíčový!
Vmíchejte fazole a poté zeleninový vývar. Nastavte teplotu tak, aby vše jemně bublalo a vařte 15 minut bez poklice.
Vyjměte 2/3 šálku (150 ml) polévky, rozmixujte do hladka a poté vmíchejte zpět do polévky, aby se vývar zahustil.
Na posledních 5 min přidejte slávky bez nálevu.
Těsně před podáváním přidejte 2 polévkové lžíce picady.
Picada:
Předehřejte malou pánev na střední teplotu. Přidejte lískové ořechy a často s pánví hýbejte, dokud nebudou hezky opečené.
Lískové ořechy rozmixujte nahrubo s petrželí, česnekem, promíchejte s olivovým olejem a dochuťte solí.