Konzervovaná zelenina 

Zelenina v plechovce má nejdelší trvanlivost. Je bezpečná pro konzumaci po dobu jednoho roku, i mnohem déle. Součástí celého procesu je tepelné ošetření - blanšírování, proto je konzervovaná zelenina velmi podobná zelenině vařené. V poslední době byly vyvinuty konzervační postupy bez tepelného ošetření s cílem zachování textury a hladiny živin na maximální úrovni.

Ačkoliv při konzervaci dochází ve srovnání s mrazením k větším ztrátám živin, v průběhu skladování jsou ztráty nižší než u čerstvé nebo mrazené zeleniny. Lykopen, antioxidant v rajčatech, vzbudil pozornost, když v konzervovaných rajčatech byla stanovena jeho hladina vyšší než v rajčatech čerstvých. To může být způsobeno tím, že při konzervaci se více uvolňuje, ale zůstává stabilní. Minerální látky a vláknina jsou při zpracování rovněž stabilní, takže hladina těchto živin je velmi podobná ve všech třech typech zeleniny.

Jaroslava Šnejdarová

Pomůže a poradí

Jaroslava Šnejdarová

Odpovědná osoba

+420 777 771 409