Gazpacho: legendární polévka okouzlí i vás!
Studená polévka nebo také tekutý salát, to je gazpacho, které se díky své jedinečnosti zapsalo do širokého povědomí i do popkultury prostřednictvím seriálu Červený trpaslík. Jako většina španělských receptů je i tato polévka nekomplikovaná, plná chuti a hotová za pár minut. Nenechte se odradit představou “studené polévky”, gazpacho je kategorie sama o sobě. Zatím jsme nepotkali nikoho, komu by hned na první vyzkoušení nechutnalo! :)
Počet osob 4 |
Obtížnost 1 |
Příprava 3 min |
Suroviny
- 1 kg zralých rajčat
- 1 okurka
- 1/4 červené papriky
- 0,5 stroužku česneku
- 1 polévková lžíce sherry octa (doporučujeme PX Chef Special, Toro Albalá)
- 1/3 šálku extra panenský olivový olej (doporučujeme Cosecha, Melgarejo)
- sůl + pepř
- 1 plátek světlého chleba bez kůrky
Všechnu zeleninu překrájejte tak, aby se vešla do mísy nebo nádoby mixéru.
Následně všechny ingredience rozmixujte do hladka tyčovým mixérem.
Ochutnejte a dochuťte solí, pepřem a případně ještě octem.
Zakryjte a dejte vychladit na aspoň pár hodin.