Focaccia s cherry rajčátky a naloženými olivami
Převzato z La cocina de Aisha
Počet osob 4 |
Obtížnost 2 |
Příprava 20 min |
Vaření 30 min |
Suroviny
Těsto a náplň:
- 540 g mouky
- 430 g vody
- 8 g čerstvého droždí
- 15 g extra panenského olivového oleje Full Moon
- 2 špetky vloček soli s uzenou paprikou
- cherry rajčátka nakrájená na poloviny
- marinované olivy
- 2 špetky vloček bylinné soli
- 30 g extra panenského olivového oleje Full Moon
Tymiánové pesto:
- 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
- 1 lžíce čerstvého tymiánu
- 1 špetka vloček soli s uzenou paprikou
- 60 ml extra panenského olivového oleje Full Moon
Do mísy dáme mouku a droždí rozpuštěné v troše vody. Přidáme polovinu množství vody a 15 g oleje Naturvie a spojíme dohromady.
Poté přidáme sůl, kterou rozdrtíme v hmoždíři, a s hnětacím nástavcem vypracováváme těsto. Postupně přidáváme zbytek vody a hněteme asi 15 minut.
Mezitím si do hmoždíře dáme všechny ingredience na pesto a dobře je rozdrtíme. Pokud bude pesto příliš husté, přidáme trochu oleje. Dáme stranou.
Ve vymazané míse necháme asi hodinu kynout těsto (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Do kulaté formy o průměru 25 cm (trochu vyšší, NE-rozkládací) nalijeme 30 g oleje.
Do formy rozprostřeme rovnoměrně těsto a necháme kynout, dokud těsto nedosáhne okraje formy.
Troubu rozehřejeme na 230 °C. Na těsto naklademe rozkrojená rajčátka a marinované olivy.
Pečeme 15 minut. Poté vytáhneme, potřeme tymiánovým pestem a dáme zpět do trouby na 15 minut (každá trouba peče jinak, proto průběžně kontrolujte).
Jakmile je focaccia hotová, znovu ji potřeme pestem a necháme 10 minut odpočinout. Servírujeme se zbylým pestem.
Poté přidáme sůl, kterou rozdrtíme v hmoždíři, a s hnětacím nástavcem vypracováváme těsto. Postupně přidáváme zbytek vody a hněteme asi 15 minut.
Mezitím si do hmoždíře dáme všechny ingredience na pesto a dobře je rozdrtíme. Pokud bude pesto příliš husté, přidáme trochu oleje. Dáme stranou.
Ve vymazané míse necháme asi hodinu kynout těsto (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Do kulaté formy o průměru 25 cm (trochu vyšší, NE-rozkládací) nalijeme 30 g oleje.
Do formy rozprostřeme rovnoměrně těsto a necháme kynout, dokud těsto nedosáhne okraje formy.
Troubu rozehřejeme na 230 °C. Na těsto naklademe rozkrojená rajčátka a marinované olivy.
Pečeme 15 minut. Poté vytáhneme, potřeme tymiánovým pestem a dáme zpět do trouby na 15 minut (každá trouba peče jinak, proto průběžně kontrolujte).
Jakmile je focaccia hotová, znovu ji potřeme pestem a necháme 10 minut odpočinout. Servírujeme se zbylým pestem.