Focaccia s cherry rajčátky a naloženými olivami

Převzato z La cocina de Aisha

det-1 det-2 det-3 det-4
Počet osob
4
Obtížnost
2
Příprava
20 min
Vaření
30 min

Suroviny

Těsto a náplň:

  • 540 g mouky
  • 430 g vody
  • 8 g čerstvého droždí
  • 15 g extra panenského olivového oleje Full Moon
  • 2 špetky vloček soli s uzenou paprikou
  • cherry rajčátka nakrájená na poloviny
  • marinované olivy
  • 2 špetky vloček bylinné soli
  • 30 g extra panenského olivového oleje Full Moon

Tymiánové pesto:

  • 1 nadrobno nakrájený stroužek česneku
  • 1 lžíce čerstvého tymiánu
  • 1 špetka vloček soli s uzenou paprikou
  • 60 ml extra panenského olivového oleje Full Moon

 
Do mísy dáme mouku a droždí rozpuštěné v troše vody. Přidáme polovinu množství vody a 15 g oleje Naturvie a spojíme dohromady.
Poté přidáme sůl, kterou rozdrtíme v hmoždíři, a s hnětacím nástavcem vypracováváme těsto. Postupně přidáváme zbytek vody a hněteme asi 15 minut.
Mezitím si do hmoždíře dáme všechny ingredience na pesto a dobře je rozdrtíme. Pokud bude pesto příliš husté, přidáme trochu oleje. Dáme stranou.
Ve vymazané míse necháme asi hodinu kynout těsto (dokud nezdvojnásobí svůj objem).
Do kulaté formy o průměru 25 cm (trochu vyšší, NE-rozkládací) nalijeme 30 g oleje.
Do formy rozprostřeme rovnoměrně těsto a necháme kynout, dokud těsto nedosáhne okraje formy.
Troubu rozehřejeme na 230 °C. Na těsto naklademe rozkrojená rajčátka a marinované olivy.
Pečeme 15 minut. Poté vytáhneme, potřeme tymiánovým pestem a dáme zpět do trouby na 15 minut (každá trouba peče jinak, proto průběžně kontrolujte).
Jakmile je focaccia hotová, znovu ji potřeme pestem a necháme 10 minut odpočinout. Servírujeme se zbylým pestem.