Pečené lilky s domácí omáčkou aioli
Kdo by si nepochutnal na tak jednoduchém a lahodném receptu, jako je tento – pečená zelenina s omáčkou aioli. Připraví se během chvilky a obsahuje jen pár ingrediencí, takže výmluvy stranou! Navíc kupáž olivového oleje Naturvie Primeras Aceitunas (vyrobený z několika odrůd) se skvěle hodí k výrobě podobných omáček! Převzato z Instagramu @thenourishedpianist
Počet osob 4 |
Obtížnost 1 |
Příprava 10 min |
Vaření 30 min |
Suroviny
- Na omáčku aioli:
- 1 vejce
- 1 polévková lžíce citronové šťávy
- 1 stroužek česneku
- ½ lžičky přírodní hořčice
- ½ až ¾ šálku extra panenského olivového oleje Primeras Aceitunas
- sůl podle chuti
- černý pepř
Omáčka alioli:
Do nádoby dejte vejce a přidejte ½ šálku olivového oleje, citronovou šťávu, česnek a hořčici.
Vložte tyčový mixér a mixujte asi 1 minutu, aniž byste s mixérem pohybovali. Měla by vznikat textura podobná majonéze.
Pomalu přilévejte zbytek olivového oleje.
Jakmile uvidíte, že je požadovaná textura i na dně, začněte s mixérem pohybovat, abyste dosáhli homogenní hmoty.
Nakonec přidejte sůl a je hotovo. Pro barvu můžete přidat také červenou paprikou.
Lilky:
Nakrájejte 2 lilky na kostičky.
Rozehřejte troubu na 200 °C.
Lilky dejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem.
Dochuťte mletým česnekem, pepřem a solí.
Můžete pokapat dvěma lžícemi olivového oleje Primeras Aceitunas, aby se lilky lépe opekly.
Pečte na 200 °C asi 30 minut. Poté plech vyndejte, lilky promíchejte a vraťte zpět do trouby.
Pečte dalších 20 minut dozlatova.
Do nádoby dejte vejce a přidejte ½ šálku olivového oleje, citronovou šťávu, česnek a hořčici.
Vložte tyčový mixér a mixujte asi 1 minutu, aniž byste s mixérem pohybovali. Měla by vznikat textura podobná majonéze.
Pomalu přilévejte zbytek olivového oleje.
Jakmile uvidíte, že je požadovaná textura i na dně, začněte s mixérem pohybovat, abyste dosáhli homogenní hmoty.
Nakonec přidejte sůl a je hotovo. Pro barvu můžete přidat také červenou paprikou.
Lilky:
Nakrájejte 2 lilky na kostičky.
Rozehřejte troubu na 200 °C.
Lilky dejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem.
Dochuťte mletým česnekem, pepřem a solí.
Můžete pokapat dvěma lžícemi olivového oleje Primeras Aceitunas, aby se lilky lépe opekly.
Pečte na 200 °C asi 30 minut. Poté plech vyndejte, lilky promíchejte a vraťte zpět do trouby.
Pečte dalších 20 minut dozlatova.