Pečené lilky s domácí omáčkou aioli

Kdo by si nepochutnal na tak jednoduchém a lahodném receptu, jako je tento – pečená zelenina s omáčkou aioli. Připraví se během chvilky a obsahuje jen pár ingrediencí, takže výmluvy stranou! Navíc kupáž olivového oleje Naturvie Primeras Aceitunas (vyrobený z několika odrůd) se skvěle hodí k výrobě podobných omáček! Převzato z Instagramu @thenourishedpianist

det-1 det-2 det-3 det-4
Počet osob
4
Obtížnost
1
Příprava
10 min
Vaření
30 min

Suroviny

  • Na omáčku aioli:
  • 1 vejce
  • 1 polévková lžíce citronové šťávy
  • 1 stroužek česneku
  • ½ lžičky přírodní hořčice
  • ½ až ¾ šálku extra panenského olivového oleje Primeras Aceitunas
  • sůl podle chuti
  • černý pepř

 
Omáčka alioli:
Do nádoby dejte vejce a přidejte ½ šálku olivového oleje, citronovou šťávu, česnek a hořčici.
Vložte tyčový mixér a mixujte asi 1 minutu, aniž byste s mixérem pohybovali. Měla by vznikat textura podobná majonéze.
Pomalu přilévejte zbytek olivového oleje.
Jakmile uvidíte, že je požadovaná textura i na dně, začněte s mixérem pohybovat, abyste dosáhli homogenní hmoty.
Nakonec přidejte sůl a je hotovo. Pro barvu můžete přidat také červenou paprikou.

Lilky:
Nakrájejte 2 lilky na kostičky.
Rozehřejte troubu na 200 °C.
Lilky dejte na plech vyložený pečicím papírem nebo vymazaný máslem.
Dochuťte mletým česnekem, pepřem a solí.
Můžete pokapat dvěma lžícemi olivového oleje Primeras Aceitunas, aby se lilky lépe opekly.
Pečte na 200 °C asi 30 minut. Poté plech vyndejte, lilky promíchejte a vraťte zpět do trouby.
Pečte dalších 20 minut dozlatova.