Ovčí sýry

Dnes se v každé oblasti Španělska vyskytuje nějaký speciální sýr a většina těchto typických specialit, ať už z kravského, ovčího nebo kozího mléka, získala označení D. O. - označení původu. Nejpopulárnější jsou sýry ze severu Španělska, kde má jejich výroba nejdelší tradici, ale do popředí se začínají dostávat i sýry z Baleárských ostrovů, například menorský sýr Mahón, či z Kanárských ostrovů, kde tvořil běžnou součást výživy původních obyvatel Guančů. Pokud jde o severní Španělsko, známý je například sýr Tronchón z Aragonie, vyráběný z ovčího nebo kozího mléka, kravský sýr z modrou plísní Cabrales z Asturie, kravský sýr Tetilla z Galície, navarrský ovčí sýr Roncal, či nepřeberné množství sýrů z Katalánska, které jsou ovšem vyráběny převážně z kravského mléka, zatímco vynikající sýry z Extremadury se vyrábějí převážně z mléka kozího (Los Ibores, La Vera, Las Hurdes).

Ve světovém hodnocení sýrů se ty španělské vždy ocitají v nejvyšších patrech pomyslného žebříčku, a to často i před sýry francouzskými. Například v listopadu 2016 proběhla v baskickém San Sebastianu/Donostii nejprestižnější světová soutěž sýrů World Cheese Awards, v níž bylo přihlášeno 3000 sýrů z 250 zemí světa. Sýry posuzovala  mezinárodní porota složená z 266 expertů na sýry. Ta vybrala 16 nejlepších sýrů světa, z toho bylo 7 sýrů španělských a mezi nimi i světoznámý sýr Manchego.

Jaroslava Šnejdarová

Pomůže a poradí

Jaroslava Šnejdarová

Odpovědná osoba

+420 777 771 409