Jak připravit šneky v nálevu
Šneci neboli francouzsky escargot je pochoutka, nad kterou většina našinců pozdvihne obočí. Věděli jste však, že ještě za první republiky byli šneci tradiční vánoční pochoutka?
Historie této tradice sahá až do šestnáctého století a recepty na hlemýždě se objevují v kuchařkách Magdaleny Dobromily Rettigové i Jindřicha Vaňhy. Pokud jste už šneky vyzkoušeli, chcete se stát součástí vzkříšení dávné tradice nebo jste prostě jen zvědaví, věřte, že přípravu této delikatesy zvládnete na jedničku na poprvé a bez předchozích zkušeností. Je totiž jednoduchá a výsledek si budete pochvalovat ještě dlouho.
Ingredience:
- 1 balení šneků s ulitou v nálevu (660g)
- 100g másla
- 3 stroužky česneku
- 1 balení plocholisté petržele
- Sůl a pepř na dochucení
- Bageta na servírování
Postup:
Máslo necháme změknout na pokojovou teplotu. Propasírujeme česnek nebo ho nastrouháme na jemném struhadle. Petržel nasekáme nadrobno.
Petržel a česnek vmícháme do másla, můžeme k tomuto účelu použít i mixér. Dosolíme a do pepříme podle chuti.
Šneky umístíme na plech a na každého z nich dáme malou porci ochuceného másla. Šneky je občas potřeba trochu zastrčit do ulity, aby se máslo vešlo, nebo je také můžeme péct 5 minut bez másla, aby se zmenšila jejich velikost, a pak máslo přidat. Poté je pečeme cca 10 minut, dokud máslo nezačne krásně bublat.
Ihned servírujeme s bagetou, kterou můžeme opéct a sklenkou Chardonnay.