Toro Albalá

Toro Albala hraje důležitou roli v historii sherry. Jako první výrobce, který komercializoval Pedro Ximenez jako jednoodrůdové víno, se vinařství drasticky a rychle rozšířilo a nyní vyrábí řadu špičkových vín.

Všechno to začalo na venkově v Cordobě ve Španělsku v roce 1922, kdy farmář jménem Jose Maria Toro Albala začal kultivovat vína. Až do 30. let 20. století byla mezi andaluskými dělníky v místních barech nejoblíbenější vína Fino. Vinařství se nacházelo na někdejší elektrárně a dělníci vtipkovali, že víno je nabité elektřinou, čímž vínům fino dali slavnou přezdívku „Electrico“. V 60. letech 20. století převzal vedení vinař a synovec Jose Antonio Sanchez a začal značce dávat svou vlastní identitu. Se stálou kvalitou a standardním chuťovým profilem se jeho specialitami stala aromatická amontillados a bezkonkurenční vína Don Pedro Ximénez.

Potvrzuje to Don P.X. Convento Selección 1946, který získal 100 bodů vinařským guruem Robertem Parkerem v časopise Wine Advocate. Jedná se o neocenitelnou cenu na mezinárodních trzích.
Toro Albalá