Jak se jí v nejvyhlášenější restauraci v celém Baskicku tříhvězdičkové Restaurant Martín Berasategui

26. Března 2023 Jak se jí v nejvyhlášenější restauraci v celém Baskicku tříhvězdičkové Restaurant Martín Berasategui
Tři michelinské hvězdičky, kterými se honosí Restaurant Martín Berasategui, signalizují, že toto místo je opravdu výjimečné v každém ohledu. V moderním a elegantním prostředí si můžete vychutnat nejen absolutní špici evropské kuchyně, ale i úchvatné výhledy do okolní krajiny a servis tak dokonalý, že se do klikatých uliček San Sebastianu vrátíte s nebesky omámeným pocitem.
“Jako nenápadnou poctu svému otci vytvořil Martín Berasategui logo své restaurace podle svého vlastnoručního podpisu, ale klidně by si jej mohl udělat z velikášských zlatých písmen. Hosté zde mohou zažít hédonistický přístup ke gastronomii, která zahrnuje lokální ovoce a zeleninu, řemeslně vyrobené pečivo, fantastická másla… Ať už si objednáte à la carte nebo se rozhodnete pro velkolepé degustační menu, budete mít možnost vychutnat si zavedené hity restaurace i zcela nové výtvory,” píše ve svém hodnocení Michelin Guide. A mají pravdu. Nad jídelním lístkem se vám rozšíří zorničky.

Můžete začít večeři třeba salátem ze srdíček zeleniny a mořských plodů s krémem ze selského salátu a jodizovaným džusem, jako hlavní jídlo si dát parmici s krystaly jedlých šupin, tekutým bonbonem z mladé olihně a chobotnicí s citrusovou omáčkou a jako sladkou tečku si dát třeba pečenou čokoládu s hruškovou polevou, zázvorovou zmrzlinou a mátou. Přesto, že tato jídla zní netradičně, věřte, že jsou vynikající. Martín Berasategui má paletu jako málokdo a jeho překvapivé, ale lahodné kombinace jsou to, co ho proslavilo po celém světě. Směle tedy do experimentování!

Pokud se rozhodnete pro degustační menu, tak vás vyjde (v době vydání tohoto článku) na 345 eur na osobu bez vinného párování. V rámci něj vám budou naservírovány laskominy, jako jsou třeba karamelizované feuilles z uzeného úhoře, s foie gras, jarní cibulkou a zeleným jablkem nebo ústřice s wasabi emulzí a křupavým mořským salátem. První ze zmiňovaných chodů je na degustačním menu už od roku 1993 a druhý od roku 2001. Zbytek jsou víceméně letošní novinky. Rok vzniku každého pokrmu je u něj vždy uvedený a jistě vám o místní historii rádi poví i číšníci, jejichž servis je vyhlášený. “Zasloužené 3 hvězdičky, pokud by bylo možno, udělila bych pět. Obsluha... ach ta obsluha... dokonalost. Nejlepší vůbec. Choreografie, která je tak elegantní a efektivní, že si sama o sobě zaslouží michelinské hvězdy,” pěje chválu jedna recenze na TripAdvisoru, další si zase pochvaluje, jak se dokázali přizpůsobit jejich dietním omezením. Restaurace jde v tomto samozřejmě s dobou, i přes to, že otevřela už v roce 1992.

A jak hodnotí těchto posledních 30 let samotný Martín Berasategui? “Nemůžu říct nic jiného, než že jsem velmi šťastný. Šest měsíců po otevření jsme získali první michelinskou hvězdu. O tři roky později druhou a v listopadu 2001 třetí, což je maximum. Jsme také jedinou restaurací, kterou uživatelé TripAdvisoru dva roky po sobě vybrali jako nejlepší na světě. Baví mě všechno, včetně získaných cen, i těch které mě ještě čekají. Vzhledem k tomu, že jsem toho všeho dosáhl, a přitom si užíval každý den, co mohu říci? Můžu se dál jen bavit.”

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Další zajímavé články