Pobřeží pomerančového květu: Valencie
Letní dovolená za rohem a vy ještě nevíte, kam se vydat? Objevte kouzlo Valencie. Těšit se totiž můžete nejen na odpočinek, ale především na gastronomické zážitky. Poloha města a bohatá historie vytvořila ideální podmínky pro rozvoj jedinečné kuchyně s mnoha regionálními specialitami. Dobrá zpráva? Vaší štíhlé linii tím neuškodíte.
Španělská kuchyně je odborníky považována za jeden z nejzdravějších stravovacích směrů vůbec. A to hlavně díky dostatku čerstvého ovoce a zeleniny, obilovin, luštěnin, ořechů, hojným používáním kvalitních rostlinných olejů, především panenského olivového oleje. Dostatek čerstvých ryb a mořských plodů zase zajišťuje pravidelný přísun tolik důležitých omega-3 nenasycených mastných kyselin. „V porovnání s tradiční českou kuchyní, která se vyznačuje konzumací velkého množství pečiva, těžkých jídel a omáček, tuků spíše živočišného původu a malého množství ryb a zeleniny, je středomořská strava nejen chutná a pestrá, ale především vyvážená a zajišťuje obyvatelům jižní Evropy zdraví a vitalitu,“ říká výživová poradkyně Eva Pecháčová.
Co tedy ve Valencii ochutnat?
Pomerančové lahůdky
Ne nadarmo se pobřeží, na kterém Valencie leží, překládá jako Pobřeží pomerančového květu. Toto šťavnaté ovoce je jednou z nejvýznamnějších plodin ve Španělsku a Valencie je největším producentem pomerančů v zemi. Pomeranče z Valencie jsou ideální pro výrobu šťáv, marmelád a dezertů. V místních restauracích si můžete vychutnat lahodné saláty s pomerančovým dresinkem nebo dezerty s pomerančovými plátky.
Pomeranče z Valencie mají charakteristickou sladkou chuť a vysoký obsah šťávy.
Paella: Nejznámější španělské jídlo
Kulinářský skvost, který patří mezi nejoblíbenější španělské pokrmy vůbec. Obecně se jedná o směs rýže, zeleniny a krevet, ale existuje mnoho variant, které se liší použitými ingrediencemi. Paella se často podává jako hlavní jídlo při rodinných slavnostech a oslavách, ale také se běžně podává v restauracích a na trzích v celé Valencii a v dalších částech Španělska. Je to jednoduchý, ale chutný pokrm, který je oblíbený po celém světě a který se díky své jedinečné chuťové kombinaci stal symbolem španělské kuchyně.
Mezi další tradiční pokrmy z Valencie patří i arroz al horno, což je tradiční rýžový pokrm s fazolemi a klobásou, a fideuá, což je podobný pokrm jako paella, ale namísto rýže se používají nudle.
Paella je tradiční španělský pokrm, který pochází z Valencie.
Delikátní sýry od farmářů
Ochutnejte sýr Queso de Cabra del Maestrat. Ten je vyráběn z kozího mléka a má silnou chuť a vůni. Je ideální na grilování, ale také se často používá do salátů nebo jako doplněk k chlebu. Nezapomeňte ani na sýr Queso de Bétera, který je vyráběn z kravského mléka a užít si ho můžete např. v tortillách a empanadas.
Mezi další valencijské sýry patří Queso de la Nucia, který je vyroben z kravského mléka a má jemnou a krémovou chuť, a Queso Azul de Valencia, který je vyráběn podobně jako francouzský Roquefort a má silnou chuť a vůni. Valencie je také domovem mnoha malých farmářů, kteří vyrábějí tradiční sýry. Tyto sýry mají vynikající chuť a zakoupíte je přímo u farmářů, nebo na místních trzích.
Lahůdky z datlí
Datle jsou populární místní pochoutkou a zamilujete si je především pro svou sladkou chuť a bohatou texturu. Ve Valencii jsou datle pěstovány na mnoha farmách a jsou často používány v tradičních pokrmech. Například slouží jako sladidlo při výrobě místního dezertu Turrón. Ten je velmi podobný našemu tureckému medu a nejčastěji se s ním ve Španělsku setkáte o Vánocích. Co si takovou pochoutku zkusit i doma?
Co budete potřebovat:
● 300 g mandlí
● 250 g medu
● 250 g cukru
● 2 vajíčka
Postup:
● Mandle pečte v troubě při teplotě 180 °C asi 10 minut, dokud se mírně nezbarví. Poté je nechte vychladnout a nasekejte je na menší kousky.
● V malé pánvi smíchejte med a cukr a postavte na střední oheň. Míchejte, dokud se cukr nerozpustí a směs se začne bublat.
● V jiné pánvi si připravte sníh ze dvou bílků.
● Jakmile se směs medu a cukru začne silněji vařit, přidejte do ní nasekané mandle a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
● Poté odeberte směs z plotny a nechte ji trochu vychladnout. Poté přidejte sníh z bílků a míchejte, dokud se vše dobře nespojí.
● Vezměte si formu (tvar je na vás, ale použijte formu pevnou) a potřete ji olejem. Poté nalijte směs turrónu do formy a urovnávejte ji.
● Nechte turrón vychladnout a ztuhnout při pokojové teplotě. Tradičně se nechá stát přes noc.
● Pokud chcete, můžete turrón ozdobit mandlemi, cukrem nebo kakaovým práškem.
Tvrdý turrón se obvykle krájí na plátky a podává se jako dezert. Je to skvělá sladká pochoutka pro ty, kteří milují med a mandle.
Nejdůležitějšími ingrediencemi pro jeho výrobu jsou kvalitní med a mandle – ideálně druh Marcona.