Kuřecí stehna s rýží a olivami na pánvi
Ideální večeře na dny, kdy nehodláte strávit hodinu stáním u plotny, ale přesto se chcete dobře najíst. Tento recept je jednoduchý na přípravu a vše navíc uvaříte v jedné pánvi, takže nebude žádný stres se zaneřáděnou kuchyní!
Začneme s kvalitními kuřecími stehny, které dodají jídlu to správné množství šťavnatosti a potěší všechny masožrouty. K nim přidáme voňavou cibuli a česnek, což jsou základní ingredience každého dobrého pokrmu, přihodíme 3 druhy papriky — červenou, jalapeños pro pikantní nádech a uzenou pro ten správný Španělský šmrnc. Samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na rýži, která do sebe vsákne všechny ty fantastické chutě a naše oblíbené olivy, které dodají pokrmu svou jedinečnou texturu a chuťový kontrast. K tomu všemu ještě trochu vína a koření, aby se všechny ingredience dokonale propojily a jsme si jistí, že díky tomuto tomuto receptu budete mít celý večer v bříšku jako v pokojíčku a brzy si ho uděláte znova!
Suroviny:
6 kuřecích stehýnek
1 velká cibule jemně nasekaná
5 stroužků česneku jemně nasekaných
1/2 červené papriky jemně nakrájená
10 plátků nakládaných jalapeños
3 lžíce olivového oleje
1 hrnek rýže
400g krájených rajčat sterilovaných
1 bobkový list
1 ½ hrnku kuřecího vývaru
¾ hrnku suchého bílého vína
2 lžičky uzené papriky
½ lžičky šafránu
¼ hrnku zelených oliv rozpůlených
¼ hrnku černých oliv rozpůlených
1 lžička soli
½ lžičky pepře
3 lžíce petrželky jemně nasekané
Postup
- Kuřecí okořeňte solí a pepřem
- Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni.
- Opečte kuřecí maso po obou stranách po dobu 6 minut, dokud nezíská zlatohnědou kůžičku. Poté přesuňte maso na talíř.
- Na pánvi rozehřejte zbývající lžíci olivového oleje a osmahněte cibuli, česnek, červenou papriku a jalapeños po dobu 3 minut.
- Přidejte uzenou papriku a rýži a míchejte, dokud není rýže dobře obalena.
- Přidejte bílé víno a nechte vařit po dobu 3 minut.
- Přidejte šafrán, krájená rajčata, bobkový list, zbývající sůl a pepř, kuřecí vývar a přiveďte k varu.
- Naskládejte kuřecí maso na vrchol rýže, přiklopte pánvi poklicí a duste na plotně po dobu 20—25 minut, dokud není rýže uvařená a nevsákla skoro všechen vývar.
- Sundejte z plotny a přidejte olivy. Případně dochuťte solí a pepřem.
- Posypte petrželkou a podávejte ihned!