Dominio de Pingus, Pingus 2018, D.O. Ribera del Duero, červené víno, 0,75l Vytoužený Pingus 2018 od Petera Sissecka právě dorazil. Výjimečný ročník, kde toto skvělé víno již popáté dosáhne 100 Parker bodů. Pingus se zrodil ze dvou unikátních vinic v obci La Horra – Barroso a San Cristóbal – které tvoří dohromady 4,2 hektarů vinic osázených odrůdou Tinto Fino v roce 1929. Peter Sisseck začal vytvářet Pingus v roce 1995 a jeho produkce je omezena pouze na 6000 lahví ročně. V ročnících 2004, 2012, 2014, 2016 a 2018 dosáhl 100 bodů od kritika Roberta Parkera. Aroma je plné, intenzivní, noblesní a hutné, se specifickým dotekem archivního koňaku. Jedná se o víno minerálně-ovocné (černý rybíz, borůvky), s tóny vanilky, ušlechtilého dřeva, bylin, koření a mandlí. Víno je velmi dobře strukturované, plné a koncentrované i přes své mládí s obrovským potenciálem zrání, výraznými vyzrálými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí.

33 990 Kč s DPH

Skladem

+
Celková cena: 33 990 Kč s DPH
Jaroslava Šnejdarová

Pomůže a poradí

Jaroslava Šnejdarová

Odpovědná osoba

+420 777 771 409

Vytoužený Pingus 2018 od Petera Sissecka právě dorazil. Výjimečný ročník, kde toto skvělé víno již popáté dosáhne 100 Parker bodů. Pingus se zrodil ze dvou unikátních vinic v obci La Horra – Barroso a San Cristóbal – které tvoří dohromady 4,2 hektarů vinic osázených odrůdou Tinto Fino v roce 1929. Peter Sisseck začal vytvářet Pingus v roce 1995 a jeho produkce je omezena pouze na 6000 lahví ročně. V ročnících 2004, 2012, 2014, 2016 a 2018 dosáhl 100 bodů od kritika Roberta Parkera.
Aroma je plné, intenzivní, noblesní a hutné, se specifickým dotekem archivního koňaku. Jedná se o víno minerálně-ovocné (černý rybíz, borůvky), s tóny vanilky, ušlechtilého dřeva, bylin, koření a mandlí. Víno je velmi dobře strukturované, plné a koncentrované i přes své mládí s obrovským potenciálem zrání, výraznými vyzrálými ovocnými taniny a velmi dlouhou perzistencí.
Peter Sisseck se narodil v Dánsku a jeho vášeň pro víno se rozhořela už ve 14 letech, kdy navštívil svého strýce, enologa Petera Vindinga, v Bordeaux. Později, v letech 1983 a 1984, byl na stáži v Chateau Rahoul v regionu Graves, a také v Sonomě (Kalifornie) v Simi Winery. Vystudoval zemědělské inženýrství v Kodani a odešel pracovat k rodině svého strýce do Château Landiras.
V roce 1990 přijal místo technického ředitele vinařství Hacienda Monasterio v Ribera del Duero. Místní terroir jej natolik fascinoval, že začal hledat výjimečnou vinici pro vlastní vína. Jeho úsilí bylo odměněno jedinečným pozemkem se starými keři v La Horra. A tady začal vznikat kult s názvem Pingus (Peterova přezdívka), inspirovaný garážovými víny v Bordeaux; tedy plná a koncentrovaná vína bez kompromisů.
První ročník vyšel v roce 1995 a cílený marketing z něj udělal víno, které „musíte mít“. Tento fakt podpořila i skutečnost, že část vín převážená za oceán se potopila, čímž poptávka ještě stoupla. Zbytek práce dokonal Robert Parker, který Pingus zařadil jako první španělské víno mezi top 100 vín světa se skóre 98 bodů a napsal „Jedno z nejlepších mladých červených vín, které jsem kdy pil“.
Vinice na kterých se víno pěstuje se pyšní více než 70 letými keři a má rozlohu pouhých 4,5 ha. Od roku 2000 je vše vinifikováno s souladu s biodynamickými podmínkami a výnos je pouhých 12 až 15 hl/ha. To je daleko méně než například apelační limit (25 hl/ha) pro botrytická vína ze Sauternes v Bordeaux. Ročně se ho vyrobí něco málo přes 6.000 lahví.
Výrobce Dominio de Pingus
Body Parker 100
Ročník 2018
Oblast původu D.O. Ribera del Duero
Obsah alkoholu 14,5 %
Odrůda Tempranillo
Velikost lahve 0,75 l
Země původu Španělsko