Chilli con carne s chorizem

Vítejte na kulinářském putování, které přenese vaše chuťové pohárky přímo do srdce Ameriky! Tento recept na původně texaské chilli obsahuje ale i dotek španělské gastronomie.
 
Zaprvé — chorizo. To můžete přidat hned na začátku a v jeho tuku tak povařit cibuli a další ingredience. Tímto způsobem bude ve výsledném pokrmu chuť choriza méně intenzivní a prostoupí celým pokrmem. Když ho přidáte až spolu s rajčaty, tak si kousky salámu uchovají hodně chuti v sobě a při konzumaci bude každé sousto s chorizem ozvláštněno chutí této šťavnaté uzeniny. Také doporučujeme použít kvalitní španělské červené víno. To dodá hloubku a sofistikovanost, která je prostě neodolatelná. Ideálně se bude hodit vaše oblíbené Tempranillo. Pojďme na to!
 

Ingredience:
  • 2 velké cibule - oloupané a nakrájené nadrobno
  • 6 stroužků česneku - oloupané a nasekané nadrobno
  • 500 g mletého hovězího masa
  • 350 ml červeného vína
  • 200 ml hovězího vývaru
  • 3 lžíce Worcestershire omáčky
  • 2 lžíce cukru
  • 2 červené papriky - nakrájené na menší kostky
  • 4 plechovky nakrájených rajčat
  • 1 lžička uzené papriky
  • 4 lžičky kmínu
  • 2 lžičky mletého koriandru
  • 1 lžička chilli
  • 2 lžičky mletého zázvoru
  • 1 lžička oregana
  • 3 lžíce rajčatového protlaku
  • 1 lžíce kečupu
  • 2 čtverečky hořké čokolády
  • 420 g červených fazolí
  • 100 g choriza
  • sůl & pepř
  • olivový olej
  • koriandr, zakysaná smetana a nakládaná červená cibule na podávání

 

IMG_6507(1) 

 
Postup:
 
Začněte tím, že ve velkém hrnci zahřejete olej. Přidejte cibuli a vařte na středním až vysokém ohni přibližně 5-6 minut, dokud nezměkne a nestane se průsvitnou.
Poté přidejte česneku a vařte další minutu. Přidejte mleté ​​maso a restujte cca 3 minuty, během toho ho vařečkou míchejte, aby se rozpadlo na menší kusy. Nalijte do směsi červené víno, nechte jej mírně vařit asi 3 minuty.
 
V samostatné nádobě smíchejte vývar, omáčku Worcestershire a cukr. Tuto směs přelijte do hrnce a dobře promíchejte.
Přidejte do směsi červené papriky a vařte další minutu. Poté přidejte konzervovaná rajčata. Ochuťte směs solí a pepřem a přidejte uzenou papriku, kmín, mletý koriandr, chilli prášek, zázvor, oregano a chilli vločky. Vše důkladně promíchejte a nechte vařit 3 minuty.
Přidejte protlak, kečup a čokoládu. Promíchejte a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a nízkém plameni nechte vařit hodinu.
 
Po hodině přidejte fazole. Dobře promíchejte a nechte vařit dalších 20 minut.
 

Podávejte s rýží a podle přání ozdobte koriandrem, zakysanou smetanou a nakládanou červenou cibulí.