Chilli con carne s chorizem
Vítejte na kulinářském putování, které přenese vaše chuťové pohárky přímo do srdce Ameriky! Tento recept na původně texaské chilli obsahuje ale i dotek španělské gastronomie.
Zaprvé — chorizo. To můžete přidat hned na začátku a v jeho tuku tak povařit cibuli a další ingredience. Tímto způsobem bude ve výsledném pokrmu chuť choriza méně intenzivní a prostoupí celým pokrmem. Když ho přidáte až spolu s rajčaty, tak si kousky salámu uchovají hodně chuti v sobě a při konzumaci bude každé sousto s chorizem ozvláštněno chutí této šťavnaté uzeniny. Také doporučujeme použít kvalitní španělské červené víno. To dodá hloubku a sofistikovanost, která je prostě neodolatelná. Ideálně se bude hodit vaše oblíbené Tempranillo. Pojďme na to!
Ingredience:
- 2 velké cibule - oloupané a nakrájené nadrobno
- 6 stroužků česneku - oloupané a nasekané nadrobno
- 500 g mletého hovězího masa
- 350 ml červeného vína
- 200 ml hovězího vývaru
- 3 lžíce Worcestershire omáčky
- 2 lžíce cukru
- 2 červené papriky - nakrájené na menší kostky
- 4 plechovky nakrájených rajčat
- 1 lžička uzené papriky
- 4 lžičky kmínu
- 2 lžičky mletého koriandru
- 1 lžička chilli
- 2 lžičky mletého zázvoru
- 1 lžička oregana
- 3 lžíce rajčatového protlaku
- 1 lžíce kečupu
- 2 čtverečky hořké čokolády
- 420 g červených fazolí
- 100 g choriza
- sůl & pepř
- olivový olej
- koriandr, zakysaná smetana a nakládaná červená cibule na podávání
Postup:
Začněte tím, že ve velkém hrnci zahřejete olej. Přidejte cibuli a vařte na středním až vysokém ohni přibližně 5-6 minut, dokud nezměkne a nestane se průsvitnou.
Poté přidejte česneku a vařte další minutu. Přidejte mleté maso a restujte cca 3 minuty, během toho ho vařečkou míchejte, aby se rozpadlo na menší kusy. Nalijte do směsi červené víno, nechte jej mírně vařit asi 3 minuty.
V samostatné nádobě smíchejte vývar, omáčku Worcestershire a cukr. Tuto směs přelijte do hrnce a dobře promíchejte.
Přidejte do směsi červené papriky a vařte další minutu. Poté přidejte konzervovaná rajčata. Ochuťte směs solí a pepřem a přidejte uzenou papriku, kmín, mletý koriandr, chilli prášek, zázvor, oregano a chilli vločky. Vše důkladně promíchejte a nechte vařit 3 minuty.
Přidejte protlak, kečup a čokoládu. Promíchejte a přiveďte k varu. Přiklopte pokličkou a nízkém plameni nechte vařit hodinu.
Po hodině přidejte fazole. Dobře promíchejte a nechte vařit dalších 20 minut.
Podávejte s rýží a podle přání ozdobte koriandrem, zakysanou smetanou a nakládanou červenou cibulí.