Pa amb oli — obložený chléb z Mallorcy

Pa amb oli, což v překladu znamená "chléb s olejem," není jen pokrm, ale také kulturním klenot Mallorky s hlubokými kořeny. Toto tradiční katalánské jídlo má historii sahající staletí zpět a je to rozhodně víc než jen kombinace chleba a oleje. I přes svou zdánlivou jednoduchost vytváří Pa amb oli symfonii chutí, která je na největším z Baleárských ostrovů legendární.
 
Klíčovým prvkem přípravy tohoto pokrmu je potírání opečeného chleba zralými rajčaty, tak jako my v Česku potíráme topinky stroužkem čerstvého česneku. Tato katalánská specialita je nesmírně všestranná a může být lehkou svačinou, rychlou snídaní nebo sytým předkrmem, v závislosti na tom, jak je připravena a s jakými přísadami. Pojďte se podívat na naši oblíbenou verzi.
 

Ingredience:
 

Postup:
 
Bagetu nakrájejte na plátky a opečte. Rozpulte rajče a potřete jím bagetu. Navršte libovolné množství sobrasady, sýra, oliv a papriček. Zakápněte olejem a okořeňte solí a pepřem dle libosti.