“Marry Me Chicken” — kuře ve smetanové omáčce ze sušených rajčat, které vás donutí říct ano

28. Září 2023 “Marry Me Chicken” —  kuře ve smetanové omáčce ze sušených rajčat, které vás donutí říct ano
Tento trendy recept na kuře ve smetanovo-rajčatové omáčce si na internetu vysloužil přezdívku “Marry Me Chicken”. Je totiž prý tak vynikající, že inspiruje k žádosti o ruku kuchařky nebo kuchaře. Měli jsme pochybnosti, ale po vyzkoušení můžeme popravdě říct, že je to jeden z nejlepších receptů na kuřecí prsa, který jsme kdy vyzkoušeli.
Nejdůležitější ingrediencí celého receptu jsou kvalitní sušená rajčata. Za nás jsou úplně nejlepší tato, ale můžete zvolit jakákoliv, hlavní je, aby byla naložená v extra panenském olivovém oleji a ideálně sušená sluncem. Rajčata v omáčce pak zjemní hustá smetana a říz dodají česnek a bylinky. Postup je však také důležitý, tak se pojďme podívat, jak na to.

Ingredience:
2 větší kuřecí prsa, naklepaná
½ hrnku sušených rajčat, nasekaných na malé kousky
1 hrnek vysokoprocentní smetany
4 stroužky česneku nasekané najemno
Hrst bazalkových listů
Hrnek kuřecího vývaru
¼ hrnku strouhaného parmazánu nebo Manchega (recept je výborný i bez sýra)
1 lžička sušeného tymiánu nebo oregana
1 lžička uzené papriky
1 lžička sušeného mletého česneku
1 lžíce rajčatového protlaku
1 lžíce mouky
1 lžíce citronové šťávy
Sůl a pepř


Postup:
Jako první si dejte alespoň na chvíli marinovat kuře. Naklepejte ho a přidejte lžíci olivového oleje, sušený česnek, papriku a špetku pepře. Vše vpracujte do masa a dejte odležet.

Mezitím si nasekejte česnek, rajčata, bazalku, případně nastrouhejte sýr, pokud se jej rozhodnete použít.

Na pánvi rozehřejte 2 lžíce oleje (můžete použít i ten ze sušených rajčat) a přidejte kuře. Nechte ho zezlátnout na obou stranách, takže tak asi 7 minut z každé strany. Dejte stranou.

Do stejné pánve přidejte česnek a rajčata. Po minutě vmíchejte sušené bylinky spolu s větší špetkou soli a pepře. Přidejte mouku a dobře promíchejte. Přilijte vývar a během toho, co směs přivedete k varu, vařečkou ze dna pánve seškrábejte připálené kousky rajčat a česneku.

Vmíchejte rajčatový protlak, smetanu a citronovou šťávu. Přiveďte k varu, a poté snižte teplotu. Na závěr přidejte bazalku a sýr. Dosolte a dopepřete dle potřeby. Vraťte kuře na pánev a po dalších 3 minutách servírujte.

Jako příloha se hodí například špagety, bramborová kaše, luštěninový salát nebo zelený chřest.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty