Úžasný rajčatový salát s koprovo-hořčičnou zálivkou
Rajčatová sezóna končí, a tak na nic nečekejte a připravte si tento salát z pozdních letních rajčat a jemné cibulky! Je doplněný o gurmánskou koprovo-hořčičnou zálivku, která voní bylinkami a dodá sladkým rajčatům ten správný, lehce pikantní protipól.
Netradiční, ale lahodnou kombinaci rajčat a kopru doporučujeme už jen dozdobit velmi klasickým typem oliv. Hodí se třeba Manzanilla. Mají pevnou a masitou texturu a slanou, hořkou chuť s tóny ořechů, což jsou přesně ty vlastnosti, které zde dobře zapadnou. Nebojte se výsledek ještě dosolit hrubozrnnou solí. Rajčata sůl milují.
Ingredience:
- 400 g rajčat
- 1 bílá sladká cibule
- 4 polévkové lžíce najemno nasekaného kopru
- 180 g oliv Manzanilla bez pecky
- 3 lžíce bílého vinného octa
- 1 stroužek česneku, nastrouhaný
- 4 lžíce extra panenského olivového oleje
- 2 lžičky dijonské hořčice
- 1/2 lžičky soli
- 1/4 lžičky čerstvě namletého černého pepře
- Vločková sůl na servírování
Postup:
Omyjte a nakrájejte rajčata a cibuli. Smíchejte tekuté ingredience na zálivku se 2 lžícemi kopru. Dobře promíchejte metličkou a dochuťte pepřem a solí dle potřeby. Naaranžujte zeleninu, olivy a zalejte zálivkou. Posypte zbývajícími 2 lžícemi kopru a vločkovou solí.