Kuřecí stehna s rýží a olivami na pánvi

06. Května 2024 Kuřecí stehna s rýží a olivami na pánvi
Ideální večeře na dny, kdy nehodláte strávit hodinu stáním u plotny, ale přesto se chcete dobře najíst. Tento recept je jednoduchý na přípravu a vše navíc uvaříte v jedné pánvi, takže nebude žádný stres se zaneřáděnou kuchyní!
Začneme s kvalitními kuřecími stehny, které dodají jídlu to správné množství šťavnatosti a potěší všechny masožrouty. K nim přidáme voňavou cibuli a česnek, což jsou základní ingredience každého dobrého pokrmu, přihodíme 3 druhy papriky — červenou, jalapeños pro pikantní nádech a uzenou pro ten správný Španělský šmrnc. Samozřejmě nemůžeme zapomenout ani na rýži, která do sebe vsákne všechny ty fantastické chutě a naše oblíbené olivy, které dodají pokrmu svou jedinečnou texturu a chuťový kontrast. K tomu všemu ještě trochu vína a koření, aby se všechny ingredience dokonale propojily a jsme si jistí, že díky tomuto tomuto receptu budete mít celý večer v bříšku jako v pokojíčku a brzy si ho uděláte znova!

Suroviny:

6 kuřecích stehýnek

1 velká cibule jemně nasekaná

5 stroužků česneku jemně nasekaných

1/2 červené papriky jemně nakrájená

10 plátků nakládaných jalapeños

3 lžíce olivového oleje

1 hrnek rýže 

400g krájených rajčat sterilovaných

1 bobkový list

1 ½ hrnku kuřecího vývaru 

¾ hrnku suchého bílého vína

2 lžičky uzené papriky

½ lžičky šafránu

¼ hrnku zelených oliv rozpůlených

¼ hrnku černých oliv rozpůlených

1 lžička soli

½ lžičky pepře

3 lžíce petrželky jemně nasekané

Postup:

  1. Kuřecí okořeňte solí a pepřem.

  2. Na velké pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje na středním plameni.

  3. Opečte kuřecí maso po obou stranách po dobu 6 minut, dokud nezíská zlatohnědou kůžičku. Poté přesuňte maso na talíř.

  4. Na pánvi rozehřejte zbývající lžíci olivového oleje a osmahněte cibuli, česnek, červenou papriku a jalapeños po dobu 3 minut.

  5. Přidejte uzenou papriku a rýži a míchejte, dokud není rýže dobře obalena.

  6. Přidejte bílé víno a nechte vařit po dobu 3 minut.

  7. Přidejte šafrán, krájená rajčata, bobkový list, zbývající sůl a pepř, kuřecí vývar a přiveďte k varu.

  8. Naskládejte kuřecí maso na vrchol rýže, přiklopte pánvi poklicí a duste na plotně po dobu 20—25 minut, dokud není rýže uvařená a nevsákla skoro všechen vývar.

  9. Sundejte z plotny a přidejte olivy. Případně dochuťte solí a pepřem.

  10. Posypte petrželkou a podávejte ihned!

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.