Jak Masía El Altet Extra panenský olivový olej dosahuje vysokého počtu polyfenolů

09. Května 2023 Jak Masía El Altet Extra panenský olivový olej dosahuje vysokého počtu polyfenolů
Extra panenské olivové oleje Masía El Altet dosahují každoročně vysokého obsahu polyfenolů, což je důvod k velké spokojenosti, jelikož právě tyto látky mají mnoho zdravotních přínosů.
V tomto příspěvku vysvětlíme, co jsou polyfenoly, jak prospívají našemu zdraví a také postupy, které se používají k dosažení těchto množství, která patří mezi nejvyšší na světě.

Množství polyfenolů v jednotlivých druzích olivového oleje Masía El Altet:


Co jsou to polyfenoly a jaké mají přínosy v extra panenském olivovém oleji?

Olivový olej je hlavní složkou jihoevropské gastronomie stejně jako kultury, a má mnoho vlastností prospěšných pro zdraví. To je způsobeno zejména polyfenoly, které můžeme najít ve většině rostlinných potravin, a můžeme je definovat jako vynikající živiny.
Polyfenoly jsou skvělým přirozeným zdrojem antioxidantů a protizánětlivých látek. V některých studiích byly účinky polyfenolů srovnatelné s ibuprofenem.
Pokud mluvíme konkrétně o extra panenském olivovém oleji, tyto polyfenoly chrání olej před stárnutím a zabraňují tukům v krevním řečišti a zablokování cév. Kromě jeho protizánětlivých a antioxidačních vlastností jsou zkoumány také další důležité přínosy.
Jeho konzumace pomáhá v boji proti rakovině, reguluje stabilizaci hladiny cukru v krvi a pomáhá snižovat rezistenci vůči inzulinu a neurodegenerativním onemocněním a také pomáhá udržovat váhu pod kontrolou.

Jak vznikají polyfenoly v extra panenském olivovém oleji?

1.     Drastické změny teploty mezi dnem a nocí

Jedním z faktorů, který ovlivňuje získání polyfenolů, je drastická změna teploty mezi dnem a nocí.
V panství Masía El Altet, které se nachází vnitrozemím provincie Alicante a pouhých 30 km vzdušnou čarou od Středozemního moře, jsou během léta rána velmi chladná (asi 10 °C) a během zbytku dne se naopak často vyskytují velmi vysoké teploty, často i přes 30 °C. Právě tento teplotní rozdíl dosahující i 20 stupňů přispívá k nárůstu hladiny polyfenolů. Mluvíme zde o rozsahu teplot nebo fluktuaci, které mají velký vliv na kvalitu olivového oleje. Dále o rozdílu mezi maximální a minimální teplotou na stejném místě. Nebo o maximální a minimální teplotě v určitém období.

2.     Brzký sběr

V závislosti na oblasti začíná obvykle období sklizně oliv od října či listopadu. Sběrem oliv na přelomu září a října, kdy jsou ještě nezralé, lze však dosáhnout vyšší kvality při výrobě oleje. V Masía El Altet se sbírají olivy ještě zelené, aby se dosáhlo skutečně prvotřídní kvality jejich produktů. Obětují tedy množství kvůli kvalitě, jelikož výnos každé olivy je menší, když je stále v nezralém stavu, tedy stále zelená. Získává se méně litrů na kilo oliv, ale zato s větší vůní a chutí. Tento brzký sběr také přispívá ke zvýšení počtu polyfenolů a dosáhne se také vyššího množství vitaminu E a antioxidantů.
Nejlepší extra panenské olivové oleje na světě se získávají sklizní plodů v raných fázích.
Je zřejmé, že aby při výrobě dosáhli všech kvalit, které zmiňujeme, musí pracovat rychle a olivy do mlýna dopravovat ihned po jejich sběru. Poté jsou bezodkladně zpracovány nejlepšími potravinářskými technologiemi, díky kterým, v kombinaci s vynikajícími znalostmi technologů, vzniká dokonalý výsledek.

3.     Zavlažování řízené kapkovým zavlažováním

Dalším faktorem, který pomáhá získat takto vysoké množství polyfenolů, které jsou pro naše zdraví tak prospěšné, je zavlažování kapkovým zavlažováním. Každý olivovník je vystaven kontrolovanému množství vody, což zvyšuje nejen kvalitu oleje, ale i počet polyfenolů.
Je pravda, že olivovník je považován za strom, který roste v oblastech, kde voda pochází pouze z deště, ale v Masía El Altet zavedli kapkový zavlažovací systém, aby mohli využívat přírodní zdroje efektivněji.
Kapkové zavlažování umožňuje poskytnout stromu potřebné množství vody bez ztrát skrze odpařování nebo jednoduše odtékání vody z pozemku. Dodatečnou závlahu je nutné používat velmi opatrně, protože pokud je špatně provedena, mohla by způsobit poškození celého olivového háje. Je tedy nezbytné mít perfektní znalost klimatu každé oblasti. A samozřejmě, mít dostatek vody k tomu, aby se mohlo takové zavlažování provádět.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články