Rybí konzervy zaručí trendy rande? Proč je TikTok posedlý #TinnedFishDateNight
Pokud ještě stále vnímáte konzervované ryby jen jako jídlo, které se nám v dětství nikomu nelíbilo, je čas na změnu! Možná jste to nezaregistrovali, ale konzervované ryby (a také mořské plody!) jsou už nějakou dobu v gurmánských kruzích velmi trendy a jejich popularita stále stoupá. Jsou totiž zdravé a připravit si z nich hostinu zabere jen pár opatrných zatáhnutí za očka kovových víček.
Právě nulová snaha nutná k přípravě večeře inspirovala hashtag #TinnedFishDateNight, který jako první použila @alihooke, když sdílela se světem tradici, kterou založili s manželem. Každý pátek večer sporák zeje prázdnotou a na pořadu dne jsou konzervy! Jako kuchařka z povolání si chtěla po náročném týdnu trochu odpočinout a užít si večer. Věnovat se s partnerem jeden druhému, povídat si a sdílet zážitky z proběhlého týdne, bez toho, že by ztráceli čas vařením. A to samé můžete udělat i vy.
Stačí si do spíže naskladnit pár konzerv a uvolněný večer si můžete udělat kdykoliv se vám zachce, nebo to bude potřeba. Není nutné dopředu nic plánovat, rybičky tam pro vás vždy budou. Spotřební doba konzerv je totiž v porovnání s ostatními potravinami skoro nekonečná.
Jediné, co však toto “rybí rande” nesmí být, je nuda. Pokud byste si s vaší láskou před sebe rozbalili rohlík a plechovku sardinek z večerky, moc romantické to nebude. Směle se tedy pusťte do průzkumu možností, které jsou na trhu. Poohlédněte se po produktech ze zemí s bujícím rybářstvím a těch nejlepších lokálních výrobcích. Ti ryby a mořské plody ručně umisťují do konzerv během pár hodin od výlovu. Budete překvapeni, kolik čerstvé mořské chuti tyto delikatesy mají ve srovnání se těmi ze supermarketu. Kvalita je zde alfou i omegou.
Můžete začít konzervativně, ale se zvědavostí. Pikantní sardinky, kvalitní žlutoploutvý tuňák nebo chobotnice v olivovém oleji jsou přesně tím prvním soustem, které vás naladí na přímořskou frekvenci. Až začnete slyšet šum moře a zlepší se vám nálada, jakmile uvidíte blýsknout se konzervu, tak gratulujeme, propadli jste kouzlu darů moře. Odhoďte všechny zábrany a experimentujte! Sametově jemné hřebenatky, nakládané kalamáry nebo vzácný kaviár z mořského ježka vás překvapí novými chutěmi, které jste si možná ani předtím nedokázali představit. Až vaše nová obsese pokročí, budete chtít mít své oblíbené chutě pořád u sebe, třeba i ve formě praktických paštik neboli paté.
Závislost tohoto typu je ale naštěstí zcela bezpečná a nevyžaduje léčbu. Naopak, je zdraví prospěšná. Ryby a mořské plody si díky včasné a správně provedené konzervaci uchovávají všechny důležité živiny, kterých jsou plné. Mastné kyseliny omega-3 a omega-6, vitamín D, vitamín B12, proteiny... Díky #RandeSRybičkami si tedy s partnerem pochutnáte, strávíte spolu více času soustředěni jeden na druhého, ale také zajistíte, že spolu budete žít zdravěji a déle. No není to romantika?