Jak dlouho vydrží celá noha a plátky jamónu čerstvé?
Jamón, skvost mezi šunkami patří k těm největším delikatesám vůbec. Zakoupit jej můžete již nakrájený na plátky nebo jako celou kýtu, v následujícím článku vám zodpovíme nejčastější otázky, které se kolem skladování a konzumace Jamónu objevují.
Jak dlouho vydrží celá noha Jamón Ibérico?
Celá noha Jamón Ibérico je potřeba z vakuového i látkového obalu vybalit co nejdříve od doby, kdy dorazí k vašim dveřím. A pak i přesto, že je vybalený z obalu, vydrží okolo půl roku. Důležité je samozřejmě produkt vhodně skladovat.
Kde skladovat nohu Jamón Ibérico?
Celá kýta jamónu nemusí být chlazena v lednici. Měla by se však skladovat na jamoneru nebo držáku na šunku, mimo přímý zdroj tepla nebo sluneční světlo. Nejlépe se skladuje na chladných a suchých místech, jako je vinný sklep nebo jiný čistý sklep, protože toto zvláštní klima napodobuje specializované sušárny ve Španělsku.
Jamón nikdy nezmrazujte! Je příliš choulostivý a vydrží dostatečně dlouho tak jak je.
Jak skladovat nohu Jamón Ibérico?
Poté, co jste odkrojili pár lahodných plátků vašeho jamónu, nezapomeňte jej znovu správně uložit. Odkrytý povrch masa zakryjte plátky tuku, které jste odstranili při prvním nakrájení. Poté celou nohu přikryjte suchou kuchyňskou utěrkou, abyste zabránili přístupu slunečního záření a vzduchu. Až nastane čas znovu krájet, jednoduše sejměte utěrku, dejte kousky tuku stranou a pusťte se do toho!
Pokud později uvidíte, že horní vrstva masa trochu vyschla, nepanikařte. Stačí odříznout první vysušenou vrstvu a vyhodit ji. Zbytek jamónu bude stále v perfektním stavu.
Potřebuje Jamón Ibérico chladit?
Pouze nakrájený Jamón Ibérico je třeba chladit. Pokud jste nakrájené plátky uložili do lednice, nezapomeňte je vytáhnout ven asi hodinu před podáváním, aby mohlo maso dosáhnout ideální teploty. Pokud nebude pokojové teploty, tak bude textura více žvýkací a chuť tlumená. Jíst studený Jamón Ibérico je v podstatě jako pít teplé šampaňské.
Nechce se vám čekat celou hodinu, než se zakousnete do těch jemných plátků dokonalosti? Vložte vakuově uzavřený balíček do misky s teplou vodou na dvě minuty a můžete jíst.
Jak dlouho vydrží plátky Jamón Ibérico?
Pokud jste si pořídili čerstvě nakrájené plátky jamónu v nezavakuovaném balení, tak je nejlepší je zkonzumovat do 2—3 dnů a je nejlepší je skladovat v lednici, stejně jako vakuově uzavřené balení krájeného Jamón Ibérico. To vydrží neotevřené v lednici čerstvé a použitelné až přes měsíc. Pokud tam je, podívejte se vždy na doporučené datum spotřeby.