Cukety plněné ochucenou rýží s chorizem, paprikami a lilkem

Cuketa je hitem každého léta, a tak nikdy není dost tipů na její úpravu. Tento recept vám představí verzi plněných cuket, jejichž náplní je božsky šťavnatá rýže vařená ve vývaru, plná zářivé letní zeleniny a dekadentního choriza
 
Pokud jste nikdy nezkoušeli vařit rýži tímto způsobem, je dost možné, že budete překvapení, kolik chuti může tato obilnina mít. Tradičně bílá zrnka se pomocí vaření v zeleninovém vývaru, tuku z choriza a koření promění z nudné přílohy na pokrm hodný pozice hlavního chodu. Krásná prezentace v grilovaných cuketách už je jenom třešnička na dortu. Za nás rozhodně nový letní favorit, který musíte vyzkoušet.
 

Ingredience:
  • 2 velké cukety
  • 1 lžíce olivového oleje
  • špetku chilli
  • 100 g choriza nakrájeného na kostičky
  • 1 cibule
  • 1 červená paprika nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku nasekané
  • ½ lilku nakrájeného na kostky
  • ½ lžičky uzené papriky
  • 1 lžička sušeného oregana
  • ½ lžičky kurkumy nebo pár nití šafránu
  • 1 hrnek rýže bomba
  • 500 ml zeleninového vývaru
  • špetka soli
  • špetka černého pepře

sabores srpen-8

 

Postup:
 
Rozpulte cukety a vydlabejte střední sekci se semínky. Potřete olejem a dejte péct do trouby na 25 minut nebo do doby, dokud nejsou okraje pěkně zhnědlé a cuketa není jednoduše propíchnutelná vidličkou. Pozor, měla by stále držet tvar.
 

V hrnci 2 minuty povařte chorizo spolu s chilli a uzenou paprikou a pak přidejte cibuli a až změkne, tak přidejte česnek. Po další minutě přidejte zbytek ingrediencí a zalejte ¾ vývaru. Přiveďte k varu a pak ztlumte na nejnižší stupeň. Zavřete pokličkou a vařte cca 10 min. Poté kdyžtak dolejte zbytek vývaru a vařte dalších 5 minut.

Naplňte cukety a dejte ještě na pár minut do trouby, aby se prohřály.
 
Servírujte s trochou petrželky.