Cukety plněné ochucenou rýží s chorizem, paprikami a lilkem
Cuketa je hitem každého léta, a tak nikdy není dost tipů na její úpravu. Tento recept vám představí verzi plněných cuket, jejichž náplní je božsky šťavnatá rýže vařená ve vývaru, plná zářivé letní zeleniny a dekadentního choriza
Pokud jste nikdy nezkoušeli vařit rýži tímto způsobem, je dost možné, že budete překvapení, kolik chuti může tato obilnina mít. Tradičně bílá zrnka se pomocí vaření v zeleninovém vývaru, tuku z choriza a koření promění z nudné přílohy na pokrm hodný pozice hlavního chodu. Krásná prezentace v grilovaných cuketách už je jenom třešnička na dortu. Za nás rozhodně nový letní favorit, který musíte vyzkoušet.
Ingredience:
- 2 velké cukety
- 1 lžíce olivového oleje
- špetku chilli
- 100 g choriza nakrájeného na kostičky
- 1 cibule
- 1 červená paprika nakrájená na kostičky
- 2 stroužky česneku nasekané
- ½ lilku nakrájeného na kostky
- ½ lžičky uzené papriky
- 1 lžička sušeného oregana
- ½ lžičky kurkumy nebo pár nití šafránu
- 1 hrnek rýže bomba
- 500 ml zeleninového vývaru
- špetka soli
- špetka černého pepře
Postup:
Rozpulte cukety a vydlabejte střední sekci se semínky. Potřete olejem a dejte péct do trouby na 25 minut nebo do doby, dokud nejsou okraje pěkně zhnědlé a cuketa není jednoduše propíchnutelná vidličkou. Pozor, měla by stále držet tvar.
V hrnci 2 minuty povařte chorizo spolu s chilli a uzenou paprikou a pak přidejte cibuli a až změkne, tak přidejte česnek. Po další minutě přidejte zbytek ingrediencí a zalejte ¾ vývaru. Přiveďte k varu a pak ztlumte na nejnižší stupeň. Zavřete pokličkou a vařte cca 10 min. Poté kdyžtak dolejte zbytek vývaru a vařte dalších 5 minut.
Naplňte cukety a dejte ještě na pár minut do trouby, aby se prohřály.
Servírujte s trochou petrželky.