Ajo Blanco — “bílé gazpacho”, které vás osvěží
Léto je v plném proudu, obchody jsou plné melounů a lidé na ulici drží v ruce zmrzlinu snad častěji než cigaretu. Čím se ale zchladit, pokud zrovna nemáte chuť na sladké a salátu už začínáte být pomalu ale jistě přejedení? Vyzkoušejte studené polévky!
Gazpacho je vynikající volba, ale pokud byste chtěli zabřednout do světa tohoto osvěžujícího typu pokrmů ještě dále, tak musíte objevit Ajo Blanco. Pochází z Andalusie a k jeho přípravě potřebujete jen pár ingrediencí. Postačí vám bílý chléb, mandle a česnek. Nejvíce v polévce ucítíte mandle, nemusíte se bát, že byste jedli “tekutý chleba”. Ajo Blanco je totiž hlavně o spojení chuti mandlí s jemným řízem česneku a chuti toppingů, což jsou tradičně bílé hrozny a máta.
Právě ty dodávají pokrmu na svěžesti a šťavnatosti, která je v horkých dnech přesně to, co chcete.
Ingredience:
- 1 hrnek oloupaných nebo Marcona mandlí
- 3 hrnky (720 ml) studené vody
- 1 až 2 stroužky česneku
- 220 g bílého chleba bez kůrky
- sůl
- 2 čajové lžičky sherry octa
- 2 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje a další na ozdobu a servírování
- 10 kuliček bílých hroznů
- Lístky máty na ozdobu
- Pár pražených mandlí na ozdobu

Postup:
Pokud nemáte vysokovýkonný mixér, mandle můžete na půl hodiny namočit ve vodě, aby změkly.
V mixéru rozmixujte mandle, vodu a česnek.
Postupně přidávejte chleba nakrájený na kostky a na závěr přidejte ocet a lžíci oleje.
Promíchejte a osolte dle chuti.
Dejte vychladit do ledničky minimálně na hodinu.
Podávejte s hrozny, mátou a praženými kousky mandlí.