Gambas Al Ajillo — krevetové tapas, které máte hotové za 10 minut
Kdo by nemiloval krevety. Jsou lehké, šťavnaté a spárované s voňavou omáčkou z česneku a olivového oleje tvoří ideální letní jídlo. Jako ve všech jednoduchých pokrmech jsou základem oslňujícího výsledku kvalitní ingredience.
Čerstvé krevety, které můžete sehnat buďto předvařené nebo úplně syrové, ty jsou šedé a musíte je povařit o 3–5 minut déle, a extra panenský olivový olej, nejlépe s jedním místem původu, udělají ve finále velký rozdíl. Recept vyžaduje překvapivě velké množství česneku, ale nebojte se, nebude cítit tolik, kolik byste mysleli. Jídlo nejlépe doplníte křupavou opečenou bagetou, ale fantazii se meze nekladou. Můžete na konec do pánve přidat uvařené těstoviny nebo krevety servírovat se salátem. V každém případě si pochutnáte a už se budete těšit, až si tuto dobrotu připravíte znovu.
Ingredience:
- 0,5 kg krevet
- sůl
- ½ šálku extra panenského olivového oleje
- 10 nakrájených stroužků česneku
- 1 čajová lžička vloček chilli (zkuste experimentovat s druhy chilli, příchutě rozličných druhů zde mají šanci opravdu rozvinout svou chuť, dobře se sem hodí třeba Habanero)
- 1 lžička uzené papriky
- 2 polévkové lžíce suchého sherry nebo suchého bílého vína
- Šťáva z ½ citronu
- ½ šálku nasekané čerstvé petrželky
Postup:
Krevety umyjte a osušte.
Olej rozehřejte na nižším středním plameni a přidejte nadrobno nasekaný česnek a chilli.
Po minutě, až česnek zezlátne, přidejte krevety a papriku.
Nechte vařit cca 3 minuty a pak stáhněte z ohně.
Přidejte sherry, citron a zamíchejte.
Těsně před podáváním dozdobte najemno nasekanou petrželkou.