Suga a pesta

Sugo, jak říkají Italové této rajčatové omáčce, je nepostradatelnou součástí italské kuchyně. Tvoří základ pro pizzu, zapékané těstoviny jako jsou např. canelloni, la parmigianu (zapékané lilky s cukýnami a parmazánem) a hlavně se z ní připravují téměř všechny klasické těstovinové omáčky. 

Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená omáčka, jejíž hlavní složkou je bazalka. Původ pesta se klade do oblasti Ligurie v severní Itálii, přídomek genovese má podle severoitalského města Janov (Genova). Název je odvozen z italského slova pestare = tlouci, mlátit. Tradiční příprava klasického pesta spočívá v rozdrcení a tření bazalkových listů v mramorovém moždíři dřevěnou paličkou.

Jaroslava Šnejdarová

Pomůže a poradí

Jaroslava Šnejdarová

Odpovědná osoba

+420 777 771 409