Pomerančovočokoládový dort

16. Dubna 2021 Pomerančovočokoládový dort
Tip na skvělý dort! Vyzkoušely jsme za vás a upekla nám ho naše skvělá kolegyně Anička. Je to lahůdka, tak přestaňte slintat na obrazovky a jdeme péct!
Počet osob
Počet osob
10
Náročnost
Obtížnost
4

Suroviny

  • Máslovobílkový krém:
  • 7ks bílků
  • 450g cukru
  • 1 lžíce vanilkového extraktu
  • 350g másla
  • Těsto:
  • 355g hladké mouky
  • 50g kakaa
  • 1/2 lžičky soli
  • 70g podmáslí
  • 3/4 lžičky vanilkového extraktu
  • 375g másla
  • 405g cukru
  • 6 vajec vel.L
  • 2 lžíce octa
  • 1 lžíce jedlé sody
  • Kandované pomeranče a citrony na ozdobu
  • 100ml vody
  • 100g cukru
  • 2 pomeranče
  • 1 citron

Postup na krém:

1) Ve větší míse smícháme bílky a cukr a vyšleháme ručně, aby se směs trochu spojila. 
2) Bílky s cukrem dáme nad vodní lázeň tak, aby se dno mísy nedotýkalo vroucí vody.
3) Bílky šleháme ručně metlou do lesklé pěny dokud se cukr nerozpustí.
4) Směs promněte mezi prsty, abyste se ujistili, že cukr je opravdu rozpuštěný.
5) Můžete i použít kuchyňský teploměr a bílky by měly být zahřáté na cca 70 °C.
6) Bílky s cukrem poté vyšleháme ručním šlehačem nebo kuchyňským robotem do husté pěny.
7) Vyšlehané bílky by měly být pokojové teploty, po malých kouskách postupně příšleháváme změklé máslo a vanilkový extrakt.
8) Do jedné mísy dáme část krému, který použijeme jako náplň, a přidáme kakao.
9) Zbytek krému obarvíme na oranžovo.

Postup na těsto: 

1) Troubu si předehřejeme na 170 °C .
 -Vymažeme si 3 dortové formy o průměru 20 cm, a vyložíme dna pečícím papírem.
-Boky dortové formy rovněž vyložíme pečícím papírem.
2) Do jedné mísy prosejeme mouku, kakao a sůl.
3) V druhé míse vyšleháme máslo s cukrem do hladké pěny a postupně přidáváme vejce až je směs krásně hladká.
4) Do vyšlehané směsi postupně přimícháváme všechny suché suroviny a podmáslí.
5) Nakonec do těsta přilijeme ocet, který jsme smíchali s jedlou sodou. 
6) Těsto nalejeme do forem a pečeme cca 35 min.
7) Až budou korpusy vychladlé, čokoládový krém si dáme do zdobícího sáčku a vytvoříme na korpusu kruhy z krému a do prázdných míst plníme pomerančovou marmeládou Las Doňas.
8) Celý dort natřeme oranžovým krémem na poprvé jen tenkou vrstvou a dáme na 20 min do lednice vychladit, poté znovu natřeme tlustší vrstvou.
9) Na ozdobu jsem použila polevu z bílé čokolády a kandovaných pomerančů a citronu s mátou.

Postup na ozdobu:

1) Pomeranče a citrony nakrájejte na kolečka cca 0,5-1 cm tlusté .
2) Ve větší pánvi přivedeme vodu s cukrem k varu, poté do pánve vložíme pomeranče a citrony.
3) Vaříme přibližně 20 min.
4) Pomeranče a citrony dáme na pečící papír a necháme pár hodin usušit.

Vytvořte tento luxusní dort! Anička na něj použila pomerančovou marmeládu Las Doňas. Že je výsledek geniální, se přesvedčte na vlastní oči.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články