Z jakých odrůd oliv se dělají olivové oleje a jak každý z nich chutná?

Většina olivového oleje na trhu obsahuje olivy několika odrůd. Ale nebojte se, v žádném případě to není špatná věc. Jejich smícháním vznikne dokonalá kombinace chutí a také výrazné aroma. Přesná směs oliv, které každá značka používá, je obchodním tajemstvím, ale hodí se vědět více o různých odrůdách oliv. I oleje z jediného druhu oliv májí totiž své kouzlo a nezastupitelné místo v mnoha kuchyních.
 
Picual
 
Pokud jste někdy vyzkoušeli olivový olej ze Španělska, je velká šance, že obsahoval olivy Picual. Olivy Picual, které se pěstují v oblasti Andalusie, jsou zodpovědné za až třetinu světové produkce olivového oleje díky vysokému obsahu oleje (20–27 %). Mají jemnější, ovocnou chuť, která má tendenci ke sladké místo hořké nebo štiplavé. Mají také poměrně vysoký obsah zdraví prospěšných polyfenolů. Pouze malá část olivového oleje Picual je k dispozici jako extra panenský – obvykle je nějakým způsobem rafinován.
 

Arbequina
 
Arbequina je další odrůda oliv ze Španělska, která se často používá při výrobě olivového oleje a také se jí jako stolní olivy. Olivy Arbequina se snadno sklízejí – zejména mechanickými procesy – díky jejich malému, jednotnému tvaru, což je jeden z důvodů, proč jsou tak oblíbené. Mají také poměrně vysoký obsah oleje a stromy se dobře přizpůsobují různému prostředí. Olivy Arbequina a výsledný olej mají jemnou máslovou chuť, která se snadno konzumuje a je velmi univerzální. Olej může být smíchán se štiplavějšími nebo více hořkými oleji, aby se přidala chuť.
 

Blanqueta
 
Olivy Blanqueta mají obzvláště ovocný a lehce pikantní olej, takže dodají každému jídlu šmrnc. Obvykle začínají bílé a pomalu dozrávají do fialové barvy, odkud pochází název odrůdy. Čistý Blanqueta olej je jedinečně lahodná směs. Má příjemné ovocné tóny, které mohou chutnat po rajčatech, jemnou ořechovou hořkost mandlí a kořenitost zelených bylinek. Protože tento olej obsahuje tolik různých profilů, budete jej moci použít pro mnoho různých receptů.
 

Cornicabra
 
Olivy Cornicabra jsou jednou z nejznámějších španělských odrůd. Lze je nalézt v provinciích Ciudad Real, Madrid, Toledo a dokonce i Caceres a Badajoz. Jakmile jsou zpracovány a přeměněny na olej, jsou velmi ovocné a aromatické s lehkými tóny jablek. Jsou také považovány za jednu z nejzdravějších odrůd na výrobu olivového oleje na světě.
 

Royal
 
Royal olivy se hojně vyskytují ve stejné oblasti jako odrůda Picual. Přesto však chutnají odlišně. Olivový olej odrůdy Royal je sladký a ovocný se silnými tóny fíků, zatímco olej Picual chutná lehce kořenitě, hořce a listově.