Veganské chorizo s pečenou paprikou a konfitovanými cherry rajčátky

Rostlinné, bez lepku a sóji. Nejen, že jsou tyto chorizo klobásky plné chuti a zasytí, ale hodí se do spousty receptů, nebo si je můžete vychutnat samotné. Fazole i ovesné vločky vám dodají potřebný protein a oregano s paprikou a česnekem připomenou pravé chorizo. My je servírovali s pečenou paprikou a delikatesními konfitovanými cherry rajčátky, které dodají šťávu a trochu sladké chuti, kterou pak vybalancujeme hrubou solí, takže se vše v ústech smísí v čistou lahodnost. Spolu s plocholistou petrželkou tak toto jídlo představuje moderní veganský twist na španělskou kuchyni, který stojí za to zkusit.
 

Ingredience:

  • 20 g mletá lněná semínka
  • 120 ml vody
  • 1 plechovka fazolí (omyté a osušené)
  • 120 g ovesných vloček
  • 1 lžička sladké papriky
  • 3 lžičky 
  • uzené papriky Carmencita1 lžička oregana
  • 2 lžíce kečupu
  • 4 stroužky česneku, propasírované
  • sůl a pepř na dochucení
  • 50 g vlašských ořechů, jemně nasekaných
  • 2 lžíce červeného vína
 
Vystačí na cca 6 klobásek
 
„špičaté“ červené papriky/kapie (odstraněná semínka a dužina), plochá petrželka, konfitovaná cherry rajčátka Eco-Molienda Verde a hrubá sůl na servírování
 
Budete také potřebovat pečící papír a napařovač (pokud nemáte, nevadí, postačí velký hrnec a miska).
 

 

Instrukce:

Smíchejte rozemletá lněná semínka s vodou a nechte 5 minut odpočinout.
Rozmixujte nahrubo ovesné vločky a ořechy, pak přidejte zahoustlá lněná semínka a zbytek ingrediencí a vše rozmixujte do skoro hladkého těsta.
Nastříhejte si pečicí papír na cca 15x15 cm čtverce, do každého z nich vložte váleček těsta, který vytvarujete rukama. Těsto by nemělo být příliš lepkavé, ale pokud je, zkuste to znovu s trochu mokrýma rukama.
Klobásky do papíru zamotejte jako bonbony, zakruťte konce.
V napařovači (bambusovém, kovovém vějíři) vařte 30 minut. Pokud nemáte napařovač, nezoufejte, stačí vzít velký hrnec, naplnit do cca 5 cm horkou vodou, vložit do něj obráceně teplu vzdornou misku a na ní položit talíř s klobáskami. Pak místo pokličky vše přikrýt ručníkem. Nezapomeňte kontrolovat, aby byla v hrnci stále voda k odpařování, případně ji doplňte.
Že jsou klobásky hotové poznáte tak, že když jednu vyndáte, tak je pevná a nelepí se k pečícímu papíru. Poté je můžeme opéct nebo grilovat 5 min. na každé straně.
Papriky vložíme na rozpálenou pánev s olejem a pečeme, dokud se nevytvoří černé fleky, poté je otočíme a opakujeme stejný postup na druhé straně.

Papriky naskládáme na talíř a posypeme hrubou solí (nemusíme šetřit, papriky i cherry rajčátka jsou sladké), naskládáme na ně ogrilované klobásky a konfitovaná cherry rajčátka. Dozdobíme nakrájenou petrželkou a zakápneme extra panenským olivovým olejem.