Slaný galette s pečenou zeleninou
Celý rok ráda peču, zvlášť když jsou to jednoduché a neobyčejné recepty jako tato galette. Nejraději mám recepty podobné tomuto – slaný nebo sladký koláč s rychle udělaným těstem, u kterého není důvod, aby se nepovedl. Galette jsem naplnila zeleninou a směsí, která sklidí vždy úspěch – olivovým olejem cácereské údrody Manzanilla od firmy Naturvie, sýrem a solí ve vločkách s oregánem, tymiánem, rozmarýnem a mátou. Sůl ve vločkách pochází ze solisk v oblasti Isla Cristina (provincie Huelva), což je jasná záruka kvality! Převzato z Instagramu @anavb87
Počet osob 4 |
Obtížnost 2 |
Příprava 45 min |
Vaření 50 min |
Suroviny
Na těsto:
- 100 g celozrnné špaldové mouky
- 100 g vody
- 60 g extra panenského olivového oleje Naturvie
- 4–5 g soli
Na náplň:
- ½ cukety
- ½ lilku
- ¼ červené papriky
- ½ rajčete
- pár růžiček brokolice
- 50 g kostiček kozího sýra
- 50 g mozzarelly
- 4 polévkové lžíce extra panenského olivového oleje Naturvie
- vločky bylinkové soli
Začneme těstem – do mísy dáme mouku a uděláme do ní důlek. Přidáme sůl a vodu a smícháme nejprve vařečkou a poté vypracujeme nelepivé těsto.
Zabalíme do potravinářské folie a necháme 30 minut odpočívat.
Poté dáme těsto na pečicí papír a vyválíme placku podle tvaru formy. Přeneseme do formy a propícháme vidličkou, aby se při pečení těsto nezvedlo, a dáme stranou.
Na krajích formy zbydou přebytky, které neodkrajujte, protože nám pak poslouží k překrytí koláče.
Nakrájíme zeleninu na jemné plátky, dáme do mísy, pokapeme olivovým olejem a osolíme. Vše dobře promícháme a dáme část směsi na těsto jako první vrstvu.
Posypeme kozím sýrem a přidáme další zeleninovou vrstvu.
Nakonec pokryjeme mozzarrelou a koláč překryjeme zbylým těstem po okrajích.
Pečeme 45–50 minut na 180 °C, dokud těsto neztuhne. Pokud vidíte, že se vnitřek koláče připéká, můžete ho překrýt alobalem.
Zabalíme do potravinářské folie a necháme 30 minut odpočívat.
Poté dáme těsto na pečicí papír a vyválíme placku podle tvaru formy. Přeneseme do formy a propícháme vidličkou, aby se při pečení těsto nezvedlo, a dáme stranou.
Na krajích formy zbydou přebytky, které neodkrajujte, protože nám pak poslouží k překrytí koláče.
Nakrájíme zeleninu na jemné plátky, dáme do mísy, pokapeme olivovým olejem a osolíme. Vše dobře promícháme a dáme část směsi na těsto jako první vrstvu.
Posypeme kozím sýrem a přidáme další zeleninovou vrstvu.
Nakonec pokryjeme mozzarrelou a koláč překryjeme zbylým těstem po okrajích.
Pečeme 45–50 minut na 180 °C, dokud těsto neztuhne. Pokud vidíte, že se vnitřek koláče připéká, můžete ho překrýt alobalem.