Rum z Kanárů: Vřelé chutě ze sudů
O rumu se obecně soudí, že byl vynalezen kdesi v Karibiku. Ovšem podle některých zdrojů mohly být pravlastí rumu právě Kanáry.
Právě na Kanárských ostrovech se pěstovala cukrová třtina, zásadní surovina pro produkci rumu, dřív, než se v Karibiku a Brazílii rozšířilo komerční pěstování třtiny na plantážích.
Ať už to s počátky výroby rumů bylo jakkoli, nás zajímá hlavně její současnost. A ta je pro produkci téhle oblíbené lihoviny příznivá: rum patří mezi stabilně populární nápoje a výrobci mají co nabídnout.
Na Kanárech se v současnosti pěstuje méně třtiny než před lety, ale tamější distilérky jsou tak oblíbené a vyhlášené, že si surový materiál prostě importují. Továrna Arehucas v krásném městečku Arucas je nejstarším výrobcem rumu v Evropě, známí výrobci produkující rum jsou i v Artemi a Telde na ostrově Gran Canaria.
S vůní dřeva
Nás velmi zaujal výrobce Destilería Santa Cruz del Tenerife. Tento výrobce nabízí tři zásadní produkty: prémiovou vodku Spagnolo, Macaronesian Gin a právě rum známý pod značkou Ron Santa Cruz.
“Na úbočí Teide na Kanárských ostrovech je malá továrna ve vlastnictví lihovaru Santa Cruz de Tenerife, kde se neztratily řemeslné techniky pro výrobu rumu, s vůní dřeva a cukrové třtiny,” říká výrobce o svém řemeslném produktu, na který je právem hrdý. Je kombinací více destilátů z třtiny, které nechává odpočívat v dubových sudech. Výrobce dobře ví, že zákazníkům záleží nejen na samotném nápoji, ale i na balení, a proto klade také velký důraz na design. Rumy tohoto výrobce tak nabízejí i příjemný vizuální zážitek pro zákazníky s vytříbeným vkusem.
Mrkněte na celou naši nabídku rumů zde.