Pancetta a jak s ní vařit
Pancetta je lahůdka, kterou ocení milovníci tučného vepřového masa. Jde o původně italský typ slaniny vyráběné z vepřového bůčku, který se umisťuje do slaného nálevu. Bývá okořeněn pepřem, česnekem, rozmarýnem a dalšími bylinkami.
V naší nabídce je lahodná pancetta věhlasné španělské firmy Joselito s aromatickou chutí po tymiánu, česneku a oregánu.
Co se s pancettou dá dělat?
Obecně se pancetta používá v teplé kuchyni tam, kde užíváte slaninu. Tepelnou úpravou se její chuť zintenzivní, a tak se užívá často ve spojení s jemnějšími potravinami, kdy hraje v chuti nezastupitelnou roli: pokrmy, jako je pasta carbonara, získávají teprve s pancettou svou správnou podobu.
Výborná je také v polévkách a dušených pokrmech, pro účely vaření se někdy prodává nakrájená na kostičky, naopak pancetty určené pro konzumaci zastudena se krájí na tenounké plátky -
v takové podobě najdeme pancettu i na pizzách. Je to delikatesa, kterou si nejlépe vychutnáte
v malém množství jako lahůdku: pak se nebudete ani muset složitě zamýšlet nad tím, zda toho tuku nekonzumujete příliš.