Návykové španělské torrijas
Torrijas milují děti i dospělí po celém Španělsku. Připravují se při mnoha speciálních příležitostech, jakými jsou třeba Velikonoce, ale můžete je najít na menu na mnoha místech po celý rok.
Je to jídlo, které není náročné na ingredience. Stačí mléko, chléb, vajíčka, cukr a olivový olej. Ten je zásadní pro přípravu této oblíbené sladkosti. Namočený chléb se v něm totiž smaží, narozdíl od french toastu, což je obdobný dezert, akorát se připravuje na másle. Liší se také postupem. Španělé svůj chléb napřed máčí ve sladkém mléce a pak až ve vajíčkách, kdežto Francouzi ve směsi obou těchto ingrediencí dohromady. Co z tohoto jídla dělá absolutní hit ale je, podle nás, poslední krok. Plátky měkké, šťavnaté a horké bagety přímo z pánve putují vyválet se ve směsi cukru a skořice. Ach ta vůně sladké skořice! Snídaně nikdy nezazněla tak sexy.
Ingredience:
- 1 francouzská bageta — pokud je den stará, tím lépe
- 1 litr mléka (může být i rostlinné)
- ½ hrnku cukru
- 1 lžička skořice
- 1 lžička kardamomu (možno vynechat)
- 1 plátek citronové kůry (nebo 1 lžička sušené)
- 1 plátek pomerančové kůry (nebo 1 lžička sušené)
- 4 vejce
- ⅓ hrnku olivového oleje
- jahody nebo jiné sezónní ovoce a med na dozdobení
Postup:
V hrnci smícháme mléko, polovinu výše uvedeného množství cukru, kůru citronu a pomeranče, kardamom a necháme vařit na mírném plameni 10 až 15 min. Mezitím si diagonálně nakrájíme bagetu na plátky. Ty pak následně namočíme do vzniklé mléčné směsi, až budou úplně nasáklé. Neměly by se však úplně rozpadat vlhkostí. Tyto nasáklé kousky bagety necháme úplně vychladnout.
Rozšleháme vejce, na pánvi rozehřejeme olej. Chléb důkladně ze všech stran namočíme ve vajíčku a smažíme na pánvi dozlatova.
V ploché míse nebo talíři si připravíme zbytek cukru a přidáme do něj skořici. V této směsi pak kousky smažené bagetky obalíme.
Servírujeme s ovocem a medem.