Patatas bravas – brambory s majonézou a pikantní omáčkou, které mají Španělé raději než hranolky

Tyto smažené brambory jsou tradičně podávány jako tapas, ale můžete je použít i jako přílohu, když budete sobě a/nebo svým strávníků chtít dopřát něco extra. Jsou nejlepší hned z pánve — horké, křupavé, a když správně osolíte, budete mít pocit, že jíte vynikající hranolky z vašeho oblíbeného fast foodu.
 
 
březen sabores 1080-10_1
 
Pokud smažení neholdujete, můžete brambory upéct v troubě. Tak jako tak, výjimečná je na tomto pokrmu hlavně omáčka. Říká se jí salsa brava, což v překladu znamená pikantní omáčka, ale nebojte, nejde o nic, co by vám, jak se říká, utrhlo pusu. Naopak, je založená na kouřové uzené paprice a pálí jen lehce. Někdo servíruje ještě s aioli nebo majonézou. Vyzkoušejte a zaručeně si tuto dobrotu připravíte víckrát než jednou.
 
Ingredience:
  • 350 g brambor, oloupaných
  • olej na smažení
  • sůl
  • 2 lžíce olivového oleje
  • 1/2 cibule
  • 1 lžíce papriky
  • 1/4 lžičky kajenského pepře
  • 1/2 lžíce mouky
  • 1/2 hrnku zeleninového vývaru
  • 2 lžíce rajčatového protlaku
  • majonéza na servírování
  • P. S. — Pokud by se vám nechtělo s omáčkou dělat, vyzkoušejte tuto hotovou, je báječná ;)
  
Postup:
 
Oloupané a nakrájené brambory dejte na 30 minut do velmi studené vody. Potom je osušte, třeba tak, že je dáte okapat na (papírovou) kuchyňskou utěrku a promnete.
Na pánvi si rozpalte dostatečné množství oleje a přidejte brambory. Smažte na nejvyšší stupeň 10 minut, poté ztlumte na polovinu a nechte smažit dalších 10 minut. Brambory dle potřeby obracejte, aby byly zlatavé ze všech stran.
  
Na pánvi rozehřejte olivový olej. Přidejte nasekanou cibuli a za občasného míchání opékejte asi 5-7 minut do zesklovatění.
Vmíchejte papriku a kajenský pepř a vařte asi minutu. Přidejte mouku a zeleninový vývar a dobře promíchejte. Nechte 10 minut vařit na mírném středním plameni a míchejte.
Vmíchejte rajčatový protlak a vařte minutu nebo dvě, než vypnete oheň. Přendejte do jiné nádoby nebo mixéru a rozmixujte do hladka.
  
Brambory dejte na papírovou utěrku, aby se odsál přebytečný tuk a pak dostatečně osolte.
 

 

Servírujte s omáčkami.