Masové kuličky s manchegovou bramborovou kaší a chimichurri

Kdo by nemiloval bramborovou kaši. Ideální podzimní příloha vás zahřeje a sýr Manchego ji udělá extra krémovou. Doplňte masovými kuličkami, které vám dají důležitou dávku proteinu a chimichurri připravíte za minutku. Je to opravdu jednoduché. K přípravě této původně argentinské omáčky stačí rozmixovat bylinky, hlavně petržel, a olivový olej. Dohromady tvoří ideální večeři, která zasytí a potěší.

det-1 det-2 det-3 det-4
Počet osob
4
Obtížnost
2
Příprava
15 min
Vaření
40 min

 

Suroviny

CHIMICHURRI:

  • 1 šálek čerstvé petrželky
  • 2 stroužky česneku, oloupané a rozdrcené
  • 1 lžička sušeného oregana
  • 1 lžíce červeného vinného octa
  • ¼ lžičky chilli vloček
  • ⅓ šálku extra panenského olivového oleje
  • Sůl a pepř na dochucení

 

MASOVÉ KULIČKY:

  • 1 šálek strouhanky
  • ¼ šálku plnotučného mléka
  • ½ střední cibule, nastrouhané nebo velmi jemně nakrájené
  • 2 stroužky česneku, prolisované nebo nastrouhané
  • 2 lžíce petrželky, nasekané
  • 1 lžíce kečupu
  • 1 lžička cukru
  • 1 lžička uzené papriky
  • ½ šálku nastrouhaného sýra Manchego
  • 1 velké vejce
  • Sůl a pepř
  • 450 g mletého jehněčího nebo hovězího

 

BRAMBOROVÁ KAŠE S MANCHEGEM:

  • 1 kg brambor, oloupaných
  • 1 šálek strouhaného sýra Manchego
  • 1 šálek plnotučného mléka
  • 5 lžic nesoleného másla, změklého
  • 2 větvičky čerstvého rozmarýnu
  • 1 větvička čerstvého oregana nebo špetka sušeného

 
Chimichurri:
Smíchejte všechny ingredience kromě oleje v mixéru a pulzujte, dokud není vše jemně nasekané.
Znovu začněte mixovat a postupně přilejte olivový olej. Dochuťte podle chuti solí a pepřem.
 
DSC_2692
 
Masové kuličky:
Předehřejte troubu na 200 °C. Smíchejte všechny ingredience kromě vejce a masa. Přidejte vejce a promíchejte.
Nakonec vmíchejte maso. Vytvarujte kuličky a pečte je 20–25 minut
 
Bramborová kaše s Manchegem:
Oloupané brambory vložte do dostatečného množství vody, přiveďte k varu a vařte 15 minut.
V kastrolu smíchejte mléko spolu s rozmarýnem a oreganem. Ohřívejte na malém plameni 7-10 min. Rozmačkejte brambory a postupně přidejte teplé mléko, máslo a pak postupně vmíchejte nastrouhané Manchego. Nechejte kaši maličko vychladnout, než budete vmíchávat sýr. Rozhodně by neměla být vařící nebo se vám sýr “srazí” a kaše nebude krémová. Dochuťte solí a pepřem
 
800x600_crop_611x250_main_picture_DSC_2676 (2)