3 sendviče s iberskou vepřovou paštikou. Od začátečníka až po fanouška haute cuisine.

02. Února 2023 3 sendviče s iberskou vepřovou paštikou. Od začátečníka až po fanouška haute cuisine.
Češi, stejně jako Francouzi nebo Belgičané milují paštiku. Ikonické Májky se stále ročně prodá několik milionů kusů, a to i přesto, že v současnosti trendy směřují více ke zdravému životnímu stylu a čerstvým potravinám. Věděli jste ale, že i tato extrémně trvanlivá dobrota má i gurmánské verze?
A nemluvíme jen o foie gras. Kvalitní paštiky z těch nejvybranějších kusů masa, zvířat, která žijí ve volné přírodě a speciálně vybraného koření nabízí firma La Cuna. V jejich nabídce najdete skutečné delikatesy: paté ze zajíce, červené koroptve nebo tresky. Tento článek vám nabídne 3 různé kombinace k ještě jiné variantě — té z iberských vepřů.


Bagel s iberským vepřovým paté, jamónem a cornichons

Tradičně se mnoho paštik kombinuje s brusinkami, protože jejich mírně kyselá chuť dobře prořízne jemnost paštiky. Zde tomu samému účelu slouží cornichons. Tento typ nakládaných okurek se těší v poslední době velké popularitě. Není se čemu divit, krásně křupou a jsou plné chuti. Skoro jako ty od babičky. Bagel je trochu sladší typ pečiva, takže si můžeme dovolit ke slaným cornichons přidat ještě slaný jamón a vše podmáznout paštikou, která vše uzemní a spojí. Ideální svačina, kterou zvládne připravit každý.

Ingredience:
Vicezrnný bagel
2 plátky jamónu
4 malé nakládané okurky Cornichons

Postup:
Rozkrojíme a opečeme bagel. Potřeme obě poloviny paštikou, přidáme plátky jamónu a okurky.


Rustikální chlebíček s iberským vepřovým paté, karamelizovanou cibulkou a mrkvovými stuhami

Nebojte se z chleba s paštikou udělat oběd nebo večeři. Více vás, kromě větší porce, zasytí i to, když přidáte nějakou teplou složku. Zde je jí sladká karamelizovaná cibulka, kterou miluje každý. Když si dáte načas, původně ostrá cibule se speče do chuťově hutné sladké cibulky a skvěle doplní opečený chléb s paštikou. Na osvěžení a odlehčení přidejte trochu mrkve a petrželky — zeleniny, kterou si lze představit jako doplněk vepřového v jiných jídlech. Pečené vepřové s mrkví, banh-mi s paštikou nebo vepřovým a plátky čerstvé mrkve, případně polévka s mrkví a petrželkou, to jsou známé kombinace. Přeneste si je do jiné sféry a připravte si pokrm, který je nový a familiární zároveň.

Ingredience:
Rustikální bageta
1 a ½  cibule
1 mrkev
Olivový olej
Plocholistá petržel na dozdobení

Postup:
Z bagety ukrojíme diagonálně 2 plátky, potřeme z jedné strany olejem a opečeme na pánvi.
Cibuli nakrájíme na tenké plátky. Rozehřejeme trochu olivového oleje na pánvi, vložíme cibuli a na středním plameni vaříme cca 15 minut s tím, že pokud se nám začne připékat, můžeme podlít vodou a seškrábat z pánve přepečené kousky, které nám pomohou zbytek cibulky krásně zabarvit. Výsledná cibulka by měla mít tmavou barvu, zredukovat svůj objem na cca třetinu a chutnat sladce.
Mrkev oloupeme a pak stejnou škrabkou podélně odkrojíme několik nudliček/stuh.
Namažeme paštiku na chléb, navršíme cibulku a dozdobíme mrkví a petrželkovými listy.


Bramborová placka s iberským vepřovým paté, rozmarýnovými žampiony a medem

Jak máte nejraději vepřové maso? Co třeba vepřová panenka na tymiánu s brambory nebo bramborovou kaší? Kaše by měla být ideálně ještě podlitá omastkem z masa nebo “gravy”. Gravy je omáčka ze šťávy, která se uvolní při pečení masa a vývaru. Zahušťuje se moukou nebo škrobem. Výborná je i její verze z hub. Vezměte všechny tyto chutě, přidejte jemnou paštiku a vyrobte si tento dekadentní sendvič. Základem je bramborová placka a na ní se skví roztomilé houby, které je třeba připravit s dostatečnou trpělivostí, aby nebyly vodnaté, ale výrazné a křupavé, dochucené tymiánem. Sladkou tečkou, která se výtečně hodí k paštice, je lesní med.

Ingredience:
Bramborová placka
6 malých žampionů
Olivový olej
Snítka čerstvého tymiánu
Lesní med na dozdobení

Postup:
Rozkrojíme a opečeme bramborovou placku. Vlhkým hadříkem očistíme malé žampiony, rozkrojíme je napůl a vložíme na středně rozehřátou pánev. Vaříme, dokud nepustí vodu, poté vodu vyvaříme a pak až přidáme olivový olej a rozmarýn. Smažíme takto dehydratované houby dalších cca 5-10 min, dokud nezačnou zlatavět.
Paštikou potřeme packu a ozdobíme houbami, tymiánem a zakápneme medem.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články