Valentýnské sušenky inspirované španělskými Polvorones
Polvorones jsou ve Španělsku typickými vánočními sladkostmi. Jejich název je odvozený od slova polvo, což ve španělštině znamená prach. Jejich tradiční konzistence je totiž velmi křehká a dalo by se říct, že se sušenka „rozpadá na prach“.
Tento recept je ale inspirovaný portorikánskou verzí, kterou si místní upravili podle sebe. Je hutnější, jednodušší na přípravu a vždy krásně dozdobená marmeládou nebo kandovanou třešničkou. Valentýn je za rohem a tak, pokud máte romantickou náladu, si můžete připravit tuto verzi se srdíčky plněnými nejlahodnější ostružinovou marmeládou, která je součástí našeho valentýnského balíčku.
Ingredience:
- 125 g másla
- 125 g Hery
- Půl hrnku cukru krystal
- 2 a ¼ hrnku mouky
- 1 lžička vanilkového extraktu
- Ostružinová marmeláda na dozdobení
Postup:
Jako první vyndáme Heru a máslo z ledničky, je důležité, aby obojí mělo pokojovou teplotu a dalo se dobře promísit.
Předehřejeme troubu na 180 °C.
V míse smícháme Heru a máslo, pak přidáme cukr a vše promícháme.
Přidáme extrakt a mouku. Těsto by se nemělo lepit k rukám, takže napřed přidáme většinu z celkového objemu mouky a postupně přidáváme zbytek, dokud nedosáhneme požadované konzistence.
Pokud máme čas, dáme na chvíli vychladit těsto do ledničky, bude se nám pak lépe tvarovat.
Z těsta vytvarujeme kuličky o velikosti cca 5 cm a pak malíčkem vtlačíme napřed jednu a pak druhou polovinu srdíčka. Při tvarování špičaté dolní části srdíčka si můžeme pomoci špičkou nože. Okraje vtlačeného srdíčka by měly být celkem definované a prohlubeň dostatečně hluboká, aby se do ní vešlo aspoň malé množství marmelády. Povrch prohlubně můžeme sjednotit například hůlkou.
Marmeládu opatrně lžičkou nandáme dovnitř srdíčka.
Vložíme na plech s pečícím papírem a pečeme cca 15 min, nebo dokud sušenky nezačnou zlatavět.
Vyndáme z trouby a necháme plně vychladnout.