3 recepty z ančoviček pro každého

20. Února 2023 3 recepty z ančoviček pro každého
Většina lidí tyto malé slané rybičky buďto miluje nebo nesnáší. V Americe byly vyhlášeny nejméně oblíbenou ingrediencí, kterou si dát na pizzu, ale lidé z Neapole by rozhodně nesouhlasili. Odtamtud totiž pochází verze pizzy Napoletana, která je zdobená právě ančovičkami a často i černými olivami. Mnoho zařeklých odpůrců by ale bylo překvapeno, kde všude se dají najít, a co dokážou udělat s jinak obyčejným jídlem.
Jsou například důležitou součástí Caesar dresinku, a když je spárujete například s brokolicí nebo růžičkovou kapustou, uvidíte, že zažijete něco úplně nového. Navíc jsou jednou z mála ingrediencí, které se při zahřátí doslova rozpustí ve vlastním tuku, takže příprava omáček z nich je velmi jednoduchá.


Ideální parťák pro ančovičky? Jednoznačně máslo nebo jiný tuk. Výborně si rozumí i s olivovým olejem. Tuk totiž dokáže dát prostor chuti ančoviček se plně rozvinout a utlumí trochu jejich slanost. Není tedy lepší cesta, jak si tyto konzervované dary moře vychutnat, než na bagetě s hojnou porcí másla. A nebojte se v másle bagetu rovnou i dobře opéct, až je jím prosycená a krásně křupavá.

Ingredience:
Bílá bageta
Máslo
Hrubozrnná mořská sůl

Postup:
Bagetu nakrájíme na kolečka a v pánvi zpěníme na nižším středním plameni máslo. Přidáme kolečka bagety a opékáme dozlatova. Servírujeme s máslem a ančovičkami.


Když se řekne teplý salát, tak se vám asi vybaví salát s čočkou, pečenými bramborami nebo zeleninou. Tento recept však pojednává skutečně o římském salátu grilovaném nebo pečeném na pánvi. V našich končinách se tato úprava typicky studené zeleniny teprve začíná těšit oblibě, ale nebojte se být první z vašich známých, kdo tuto novinku vyzkouší. Salát je vystavený teplu jen na pár sekund, takže trochu zvadne, ale není zničený. Naopak, opečení mu dodá hlubší, kouřovou chuť. Doporučujeme pak zalít zeleninu teplým dekadentním dresinkem z ančoviček a posypat nastrouhaným sýrem Manchego. Jde tak o variaci na klasický Caesar, kterou rozhodně musíte zkusit.

Ingredience:
1 římský salát
2 lžíce másla
1 stroužek česneku
3 lžičky čerstvého tymiánu
Nastrouhaná kůra + šťáva z jednoho citronu

Postup:
Předehřejeme gril nebo grilovací pánev na vysokou teplotu. Rozkrojíme salát a potřeme ho olivovým olejem. Až je pánev rozžhavená, na cca 30 sekund na ni vložíme salát. Můžeme opéct i z druhé strany.
V malém kastrůlku rozpustíme máslo a přidáme nastrouhaný nebo propasírovaný česnek, tymián, ančovičky, kůru a šťávu z citronu. Povaříme na nízkém plameni 5 minut, a poté tímto dresinkem zalijeme ogrilovaný salát.
Navrch nastrouháme najemno Manchego a můžeme dosolit a opepřit.


Tento pokrm přesvědčí i ty vybíravé, že pokud víte, jak ingredience správně zkombinovat, pochutnáte si i na jídlech, o kterých jste si dosud mysleli, že vám nesedí. Růžičková kapusta, ančovičky a kapary v jednom pokrmu se dokonale doplňují a tvoří chuťově hutné jídlo nebo přílohu, která se bude dobře vyjímat vedle pečeného masa nebo ryby, jako je losos. Spárovat je můžete ale i s dalšími jídly z pečené zeleniny nebo luštěnin. Pořád nejste přesvědčeni? Nahoru přijde opečená strouhanka, kterou můžete ochutit bylinkami podle vaší chuti. A kdo by nemiloval opečenou strouhanku, že?

Ingredience:
250 g růžičkové kapusty
2 lžíce kaparů
šťáva z jednoho citronu
sůl a pepř na dochucení
olivový olej
4 lžíce másla
5 lžic hrubé strouhanky
1 lžička italských bylinek — směs koření

Postup:
Očistíme a rozpůlíme kapustičky, vložíme do mísy a zakápneme olivovým olejem. Dobře promneme. Vložíme na plech a pečeme 20-25 minut na 180 °C nebo dokud nezačnou hnědnout a karamelizovat.
Až budou skoro hotové, v rendlíku nebo na pánvi zahřejeme na střední teplotu ančovičky ve vlastním oleji a přidáme citronovou šťávu. Rybičky ve šťávě rozmačkáme vidličkou až zemulzifikují. Přidáme kapary a ztlumíme plamen na nízký stupeň. Postupně přidáme máslo a dochutíme.
Na mírném plameni zahřejeme lžíci tuku a opečeme strouhanku s bylinkami, dokud nezhnědne.
Přelijeme dresink přes kapustu, posypeme strouhankou a ihned servírujeme.

Jste gurmán každým coulem?

Přihlaste se k odběrů Gurmánských novinek a my vás budeme 1x za 14 dní informovat o novinkách ve světě gastronomie, nově otevřených restauracích, skvělých ingrediencích a neskutečně lahodných vínech.

Doporučené produkty

Další zajímavé články