Něco pro ty, co mají občas prostě chuť na rybičky a milovníky slaného. Paté z tresky od řemeslné španělské firmy La Cuna, která používá jen přírodní ingredience bez konzervačních látek, zaručeně okouzlí ty, kteří si pochutnají na švédské kaviárové pastě Kalles, jejíž obal má typicky indigovou barvu, směje se na ní blond kluk a je k dostání v obchodním domě s nábytkem IKEA. Tato pomazánka je její krémovitější a trochu méně slanou variantou, s chutí lahodného tresčího masa, kterého je plná. Jak s tímto skleněným kalíškem, který byl zavakuován tradičně ve vodní lázni, a jeho obsahem naložit tak, aby chuťové buňky jásaly? Máme pro vás 3 možné kombinace chutí.
Nejjednodušší svačinka s tresčím paté
V jednoduchosti je krása. Pokud hledáte co nejrychlejší na nejchutnější svačinku, právě jste ji našli. Základem je krásně křupavá pletýnka, na kterou stačí natřít tresčí paté, přidat dva plátky rajčete, hrubozrnnou sůl, čerstvě namletý černý pepř a zakápnout prémiovým extra panenským olivovým olejem. Výsledkem je svačinka, která možná nebude chutnat vybíravým dětem, ale zaručeně potěší gurmánské dospělé. Ratolestem tedy zabalte do školy něco jiného a pochutnejte si na této dobrotě sami.
Ingredience:
Postup:
Rozkrojte housku na půl a nakrájejte rajče na středně silné plátky. Potřete housku tresčí pomazánkou, přidejte 2 až 3 plátky rajčete a dochuťte solí, pepřem a olivovým olejem.
Tmavá bageta s křupavým salátem a tresčím paté
Kopr a okurka se dá najít v nejednom ze švédských receptů, fenykl a kapary jsou zase původem ze Středomoří. Jde tedy o takovou seversko-středomořskou fusion chutí. Obě tato místa jsou blízko moře a o kombinování chutí s rybami tedy místní určitě něco vědí. Spojení „vodových“ zelenin, jako jsou okurka a ledový salát, s voňavým koprem a fenyklem v kombinaci se slanými kapary tvoří aromatický, křupavý a svěží salát, který servírovaný na tmavé bagetě s tresčí pomazánkou, rozhodně přesvědčí každého, že salát nemusí být nuda.
Ingredience:
- Půlka okurky
- Půlka fenyklu
- 2 lžíce čerstvého kopru
- 1 lžíce kaparů
- ¼ ledového salátu
- Tmavá bageta
- Tresčí paté
- Citron
- Olivový olej
- Sůl
- Černý pepř
Postup:
Napřed si připravte zeleninu. Okurku nastrouhejte na dlouhé tenké plátky pomocí škrabky na brambory, fenykl rozkrojte napůl a pak horizontálně „na měsíčky“, kopr nasekejte nahrubo a salát na nudličky. Vše vložte do misky a zalijte hojným množstvím olivového oleje a dochuťte citronem, pepřem a solí. Jen dávejte pozor, kapary jsou samy o sobě již dost slané. Servírujte na rozpůlené bagetě potřené tresčí pomazánkou.
Chlebík s hráškem, červenou řepou a tresčím paté
Kombinace inspirovaná dánským Smørrebrød, což je hutný tmavý žitný chléb s máslem, dozdobený dalšími potravinami — rybou, masem, sýrem a často také vajíčky a nakládanou nebo čerstvou zeleninou. Tato verze mění máslo za tresčí paštiku a žitný chléb za slunečnicový. Slunečnicová semínka dodají do čeho se zakousnout, stejně jako opražené mandle, které přijdou navrch tohoto otevřeného sendviče, jak by řekli Američané. Mezi tuto nejspodnější a nejvrchnější křupavou vrstvu pak přijdou měkký a krémový hrášek a pečená řepa. Citron a čerstvě namletý pepř pak dodají ten správný říz.
Ingredience:
- 2 plátky slunečnicového chleba
- Půl hrnku hrášku
- 1 řepa
- 2 lžíce plátků mandlí
- Tresčí paté
- Citron
- Olivový olej
- Sůl
- Černý pepř
Postup:
Oloupejte řepu a zabalte ji do kusu alobalu. Pečte v troubě cca 40 minut, dokud není měkká a neprojede jí nůž bez jakéhokoliv odporu. Nechte vychladnout.
Rozehřejte na pánvi trochu másla a opečte v něm mandle, na zbytku másla opečte chleba.
V misce smíchejte hrášek s olivovým olejem, citronovou šťávou, solí a pepřem.
Namažte pomazánku na chleba a přidejte zbytek ingrediencí.