Lilkovo-pistáciový dip (Dip de Berenjena)

Recept od Grupo Pistacyl

Jemný, krémový a plný chuti – tento lilkovo-pistáciový dip kombinuje nasládlou chuť pečeného lilku, orientální tahini a jedinečnou pistáciovou pastu od Grupo Pistacyl. Skvěle se hodí jako předkrm, pomazánka nebo příloha k pita chlebu, zelenině či grilovaným pokrmům.

Návrh bez názvu (5)


🛒 Ingredience:

2 střední lilky

1 lžíce tahini (sezamové pasty)

1 lžička mletého římského kmínu

1 lžička česnekového a cibulového prášku

1 lžička sladké papriky (pimentón)

2–3 snítky čerstvé petržele 

olivový olej

 sůl podle chuti

 

Na dekoraci: drcené pistácie, pistáciová pasta Pistacyl, pistácie 


👩‍🍳 Postup:

1. Předehřejte troubu
Troubu nastavte na 200 °C.

2. Připravte lilky
Lilek několikrát propíchněte vidličkou, rozkrojte podélně na poloviny a položte na plech s pečicím papírem. Zakápněte olivovým olejem a lehce osolte.

3. Pečte
Pečte asi 45 minut, dokud nejsou měkké a zlatavé.

4. Vyjměte dužinu
Po upečení nechte lilky vychladnout a pak lžící vydlabejte měkkou dužinu.

5. Zpracujte do krému
Vložte lilkovou dužinu do mixéru nebo kuchyňského robotu. Přidejte tahini, koření, pistáciovou granellu (drcené pistácie), lžičku pistáciové pasty Pistacyl, petržel, špetku soli a trochu olivového oleje.

6. Mixujte
Mixujte, dokud nevznikne hladký krém. Ochutnejte a případně dolaďte koření nebo sůl podle chuti.

7. Servírujte
Dip přendejte do misky, zakápněte trochou olivového oleje, posypte paprikou a pistáciemi.

8. Podávejte
Podávejte s pita chlebem, opečenými tousty nebo čerstvou zeleninou (např. okurkou, mrkví, celerem).


💚 Tip:

Tento dip je výborný i jako pomazánka na sendviče nebo součást studených tapas. V lednici vydrží až 3 dny.