Jednoduchá španělská vánoční polévka se šafránem

Přemýšlíte, že byste letos na Vánoce zkusili něco nového? Tak přesně pro vás je tato vynikající polévka, která je tak lahodná, že si na tu klasickou českou verzi u štědrovečerní tabule ani nevzpomenete.
 
Díky kvalitnímu kupovanému rybímu vývaru se dá připravit opravdu extrémně snadno a do půl hodiny je na stole. Můžete ji dozdobit ještě filetem jakékoli mořské ryby, slávkami nebo si ji vychutnat jen jako jemný krém. Sváteční pocit z ní budete mít díky omamné vůni šafránu pokaždé.
 
 
Ingredience:
  • 1 litr rybí vývar
  • 4 střední brambory
  • 1 mrkev, nastrouhaná
  • 1 cibule, nakrájená na kostičky
  • 2 stroužky česneku, propasírované
  • 1 čajová lžička čerstvého tymiánu
  • 1 čajová lžička šafránu
  • ½ hrnku bílého vína
  • 2 lžíce olivového oleje nebo másla
  • sůl a pepř na dochucení
  • grilovaný rybí filet nebo mořské plody dle libosti
 
DSC_0865
 
 
Postup:
 
Oloupejte a nakrájejte (nastrouhejte) zeleninu. Ve velkém hrnci rozehřejte olivový olej nebo máslo a přidejte cibuli s mrkví. Až cibule zesklovatí, přidejte česnek a brambory a po dalších 5 minutách víno - to nechte skoro všechno vyvařit. 

Ztlumte plamen na nízký stupeň a udělejte si na pánvi volné místo tak, že zeleninu odsunete na stranu. Přidejte na toto místo šafrán. Minutu až dvě ho opatrně zahřívejte, měli byste ucítit jeho aroma.
 
Poté přidejte rozmarýn a vše zamíchejte. Vařte dalších 3 až 5 minut a pak přidejte vývar. Přiveďte k varu, pak ztlumte plamen na nižší střední a vařte polévku 20 minut. Dochuťte solí a pepřem.
 
Poté ji můžete, ale nemusíte, rozmixovat na krém a případně si nechat pár brambor v celku na dekoraci.

Servírujte samotnou nebo s rybím filetem.