Hovězí guláš z červeného vína
Není nic, co potěší jako dobrý guláš. Tento pochází původně z Francie a jedná se o jídlo, které se předává z generace na generaci.
K jeho výrobě potřebujete celou láhev kvalitního červeného, tak si dejte záležet na jeho výběru. Doporučujeme použít vaše oblíbené, jediná podmínka je, že musí být suché. Bohatá chuť vína vytvoří luxusní omáčku a skvěle ochutí i maso. Pro ultimátní podzimní komfort doplňte bramborovou kaší a slibujeme, že budete mít v bříšku jako v pokojíčku.
Ingredience:
- Kilo hovězího, můžete použít jakoukoli část preferujete, my jsme použili zadní
- 1 cibule nakrájená na jemno
- 1 velká cibule oloupaná, nakrájená na měsíčky
- 2 stroužky česneku nasekaného
- 1 lžíce mouky
- 1 láhev suchého červeného vína
- 2 bobkové listy
- 1 snítka tymiánu
- 30 g papada curada
- 2 a 1/4 šálku vody, rozdělené
- 250 g žampionů
- 3 až 4 mrkve, oloupané nakrájené na špalíčky
- Cukr
- Sůl & pepř
- Nakrájená čerstvá petrželka na ozdobu
Postup:
Začněte předehřátím trouby na 175 °C.
V prostorném litinovém hrnci se smaltovaným povrchem začněte zahřívat 2 lžíce olivového oleje.
Pak do něj rovnoměrně rozložte maso a bohatě ho osolte a opepřete.
Na středně silném ohni maso za občasného otáčení vařte, dokud ze všech stran nezíská sytě zlatohnědou barvu. To by mělo trvat zhruba 8 minut.
Poté přidejte nadrobno nakrájenou cibuli a česnek. Za občasného míchání pokračujte ve vaření na mírném ohni, dokud cibule nezměkne a nezprůsvitní, což by mělo trvat asi 5 minut.
Přidejte mouku a promíchejte, aby se maso obalilo.
Přilijte víno, přidejte bobkové listy a tymián. Směs nechte mírně vařit a promíchejte, aby se rozpustily všechny kousky mouky, které se přilepily na dno kastrolu.
Nyní kastrol přikryjte a přeneste ho do předehřáté trouby. Nechte guláš vařit přibližně 1 a 1/2 hodiny, dokud maso nezměkne a omáčka nezíská lahodnou chuť.
Ve velké pánvi rozpusťte tuk z papada curada a následně přidejte houby a mrkev. Přidejte 1/4 šálku vody a velkou špetku cukru, soli a pepře.
Směs přiveďte k varu, pánev přikryjte a nechte vařit, dokud se neodpaří většina tekutiny, což by mělo trvat asi 15 minut. Poté pánev odkryjte a vařte na prudkém ohni za stálého promíchávání ingrediencí, dokud zelenina nezměkne a nezíská krásně hnědou barvu, což obvykle trvá asi 4 minuty.
Před podáváním vmíchejte část uvařené zeleniny a sádla do dušeného masa a zbytek rozsypte na povrch jako ozdobu. Na závěr posypte trochou čerstvě nasekané petrželky.