Víno

Španělský vermut: znovuobjevený elixír plný chuti

Španělský vermut: znovuobjevený elixír plný chuti

Španělsko je proslulé svou lahodnou kuchyní. Tapas a paella jsou hrdými protagonisty místní gastronomie, ale cestovatelé, kteří chtějí ochutnat pravou podstatu Španělska, často opomíjejí jeden konkrétní nápoj. Vermut se stal nedílnou součástí španěls...

Objevte mystická vína Oxer Wines a jejich symbolické etikety

Objevte mystická vína Oxer Wines a jejich symbolické etikety

Oxer Bastegieta je talentovaneý baskický vinař a enolog, který se věnuje produkci vín ze starých vinic, do kterých investuje svůj veškerý čas i finance. Vinice jsou obhospodařovány ručně pouze s pomocí tradičního tahouna — muly, vše dle zásad regener...

Jak se vyrábí sherry?

Jak se vyrábí sherry?

I když se sherry říká dezertní víno, jedná se především o oblíbený aperitiv a jeho výroba sahá minimálně tisíc let zpátky. Jak se tedy tento výjimečný nápoj vyrábí? A co znamená fortifikace vína?   Lisování   Proces začíná sklizní...

O sladkosti vína

O sladkosti vína

Sladkost vína není způsobena jen množstvím cukru v něm. Je subjektivní a mají na ni vliv i relativní množství alkoholu, kyselin a tříslovin. Cukry a alkohol zvýrazňují sladkost vína, zatímco kyseliny způsobují kyselost a taniny způsobují hořkost. Ne ...

Proč je červené červené aneb víno pro začátečníky

Proč je červené červené aneb víno pro začátečníky

Víno je mnohdy první alkohol, který lidé ochutnají a nikdy to prvním douškem nekončí. Každý si najde, co mu vyhovuje, svojí standardní objednávku. Často se tak stává, že lidé projdou celým životem s tím, že si neustálé kupují své Chardonnay, Cabernet...